Copyright © 2017, ตฤณภพ ปรุงศักดิ์, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Zonnepanelen, digitale meter en daardoor dubbele netkosten betaald? Premie tot 168 euro

Eigenaars van zonnepanelen die bij de overstap naar een digitale meter dubbele netkosten moesten betalen, zullen volgend jaar een premie kunnen aanvragen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. De premie kan, afhankelijk van het aantal zonnepanelen, oplopen tot 168 euro. 

Begin dit jaar ontdekte VRT NWS dat sommige huishoudens een wel heel fikse afrekening van hun stroomfactuur in de bus kregen. Het ging om bepaalde eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter hadden gekregen. 

Door een arrest van het grondwettelijk hof zagen zij sinds 1 maart hun digitale meter (en dus hun stroomfactuur) niet meer (virtueel) terugdraaien als zij stroom produceerden met hun zonnepanelen.

"Je zal die vergoeding zelf moeten aanvragen bij netbeheerder Fluvius en dat kan vanaf volgend jaar in het voorjaar", legt Luc Pauwels uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Overgangsregeling

Om voor al die huishoudens -  zowat 100.000 - de overgang naar het nieuwe systeem te maken, maakten de energieleveranciers op 28 februari een tussentijdse eindafrekening voor het stroomverbruik in het oude systeem.

Voor mensen van wie het nieuwe facturatiejaar in het najaar begint, werd deze overgangsregeling een dure en extra zure grap. In de eerste plaats konden ze na een koude winter hun teller niet meer terug laten draaien in de zonnige voorjaars- en zomermaanden.

Dubbel betalen

Daarnaast moesten ze ook twee keer voor het gebruik van het stroomnet betalen: één keer het zogenoemde prosumententarief (voor het feit dat je stroom op het net zet), en één keer de distributienettarieven voor stroom die je verbruikt.

Omdat de meeste eigenaars van zonnepanelen op het einde van het jaar 0 kWh stroom hebben verbruikt, viel voor hen eerder het distributienettarief weg. 

Maar bij de afrekening van de terugdraaiende teller zagen ze nu plots wel een flink aantal verbruikte kWh stroom op hun factuur verschijnen waarvoor ze distributietarieven moesten betalen.. Bijgevolg kregen zo’n 40.000 huishoudens twee stevige netaanrekeningen, die samen al snel konden oplopen tot 750 euro. 

Premie

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) had aanvankelijk aan energieregulator VREG gevraagd om een oplossing uit te werken. Maar al snel bleek dat er geen decretaal kader was om de extra aanrekening te kunnen terugstorten.

Om daar een mouw aan te passen heeft de Vlaamse regering nu beslist een premie toe te kennen aan de getroffen huishoudens. Die premie kan afhankelijk van het aantal zonnepanelen oplopen tot 168 euro (zie onderaan). De betrokken gezinnen moeten de premie wel zelf aanvragen. Dat kan vanaf volgend voorjaar op de website van netbeheerder Fluvius.  

In totaal is hiervoor 3,6 miljoen euro ter beschikking. De premie heeft geen impact op onze elektriciteitsfactuur, want het geld komt uit de meerinkomsten die netbeheerder Fluvius ontving door de dubbele aanrekeningen.

Hoe berekend?

De premie wordt berekend aan de hand van twee parameters: de maand waarin je je afrekening krijgt en het vermogen van je omvormer. 

In de onderstaande tabel kan je zien hoeveel premie je op basis van deze parameters kan krijgen. De maximale premie is er voor mensen die hun eindafrekening in oktober 2020 kregen: 16,84 per kVA. 

Omdat installaties met terugdraaiende tellers een vermogen van maximaal 10 kVA mochten hebben, kan de premie dus maximaal oplopen tot 168,40 euro. 

Meest gelezen