Archieffoto VRT NWS

50 verwaarloosde honden uit kelder gered in Ieper

In Ieper zijn 50 verwaarloosde honden uit de kelder van een huis gehaald. Dat gebeurde nadat de inspectiedienst Dierenwelzijn een tip had gekregen. Eén hond is gestorven. De andere honden worden opgevangen in dierenasielen in Zwevegem en Koksijde.

De dieren kwamen nooit buiten. Ze waren vuil en vooral de oudere honden waren erg mager. Eén hond is intussen gestorven. Veel van de andere honden hebben verzorging nodig. Meer informatie over de reden waarom er 50 honden samenzaten in de kelder is er voorlopig niet. Het is ook niet duidelijk hoe lang de dieren daar al zaten. Het staat wel vast dat het er erg stonk en dat de dieren zeer anstig waren.

De honden kunnen nog niet geadopteerd worden

Brigitte Borgmans, inspectiedienst Dierenwelzijn

Dierenwelzijn heeft alle dieren in beslag genomen. Voorlopig zijn ze ondergebracht in dierenasielen in Zwevegem en Koksijde en verblijven ze in quarantaine. "Ze kunnen nog niet geadopteerd worden", zegt Brigitte Borgmans van Dierenwelzijn. "Onze inspecteurs moeten uitmaken of er dieren kunnen terugkeren naar hun eigenaar. Of dat ze definitief worden toegewezen aan het dierenasiel."

Meer inbeslagnames dan vroeger

Asiel De Leiestreek uit Zwevegem dat een deel van de honden uit Ieper opvangt, zegt dat het voor hen al enkele jaren drukker is dan vroeger. Er worden meer honden in beslag genomen omdat de inspectiedienst meer controles doet. Maar er is volgens Veerle Debaillie nog een kwalijke evolutie. "Als de mensen vroeger hun dier niet meer moesten hebben, dan brachten ze dat naar het asiel waar het gesteriliseerd en gevaccineerd werd. En waar gezocht werd naar een goede match. Nu worden honden zomaar verhandeld via sociale media met alle gevolgen van dien." Meer over die evolutie vertelde ze in onze middaguitzending:

Meest gelezen