Mexicanen protesteren met "dag van de dode vrouwen" tegen massale vrouwenmoorden

In Mexico zijn honderden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het toenemend aantal vrouwenmoorden. Al jaren worden vrouwen er om het leven gebracht enkel en alleen omdat ze vrouw zijn. Met de "dag van de dode vrouwen" willen de demonstranten de regering tot actie aansporen. 

Zo’n 500 Mexicanen trokken gisteren door de straten van hoofdstad Mexico-Stad. Het protest vond plaats een dag na Día de los Muertos, een dag waarop Mexicanen hun overleden dierbaren op een feestelijke manier herdenken. De optocht kreeg dan ook de symbolische naam "El Día de Las Muertas", oftewel "dag van de dode vrouwen". 

Uitgerust met spandoeken, vlaggen en kruisen waarop namen en foto’s van vermoorde vrouwen prijkten, vroegen de demonstraten luidkeels aandacht voor de toenemende femicide. Dat is een term die gebruikt wordt wanneer een man een vrouw vermoordt enkel en alleen wegens haar geslacht.

Bekijk hier beelden van het protest:

Videospeler inladen...

De term is ondertussen al redelijk ingeburgerd. In 2015 kwam hij overgewaaid uit het Centraal-Amerikaanse land en dat is niet verrassend. Toen gebruikten Mexicaanse vrouwenbewegingen en academici het woord om het hoge aantal vrouwenmoorden door mannen te omschrijven. Sindsdien is de situatie echter niet gebeterd. Vorig jaar werden er 975 vrouwen vermoord, tussen januari en september dit jaar staat de teller al op 762. 

Of dat klopt, is nog maar de vraag. Moordonderzoek verloopt er immers vaak gebrekkig. Bovendien dikt de lijst met slachtoffers volgens internationale instanties als de Verenigde Naties elke dag aan, waardoor het officiële cijfer moeilijk vast te pinnen is.  

De demonstraten willen dat graag anders zien en roepen de overheid op om actie te ondernemen. "We willen waarheid en gerechtigheid voor elk slachtoffer. De regering moet naar ons luisteren, daders aanhouden en zorgen voor gerechtigheid. Ze kunnen de slachtoffers niet terugbrengen, maar ons op z’n minst een beetje rust en vrede bezorgen", klonk het bij de betogers. 

Meest gelezen