Agent die peuter Mawda doodschoot ook in beroep schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag 

De politieman in de zaak rond de dood van peuter Mawda is ook in beroep schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. De agent krijgt in beroep een voorwaardelijke straf van tien maanden plus een boete van 400 euro. Dat heeft het Henegouwse hof van beroep beslist. In eerste aanleg kreeg de politieman eerder dit jaar één jaar cel met uitstel, maar daartegen ging hij dus in beroep. 

In mei 2018 stierf de Koerdische Mawda door een politiekogel tijdens een achtervolging op de E42 in Bergen . Ze zat samen met haar ouders en een twintigtal andere migranten in een bestelwagen op weg naar het Verenigd Koninkrijk.  

De politieagent die de peuter doodschoot wist niet dat er migranten en kinderen aan boord waren van de bestelwagen die hij achtervolgde. Dat vertelde hij tijdens zijn proces een jaar geleden waar hij terecht stond voor onopzettelijke doodslag.  

Volgens de agent mikte hij op de banden van het voortuig en ging de trekker per ongeluk over toen de politiewagen plots moest uitwijken. "Er was gevaar voor mij en andere weggebruikers", vertelde de agent tijdens het proces vorig jaar aan de rechter. "Het wordt afgeraden om op een band te schieten, maar ik moest in enkele seconden beslissen en had geen tijd om na te denken. Ik dacht gewoon: ik ga die band laten leeglopen. Ik wist niet hoe ik het voertuig anders moest tegenhouden", klonk het toen. 

In eerste aanleg kreeg de politieagent één jaar cel met uitstel, maar hij ging in beroep. Zijn verdediging pleitte voor het hof van beroep in Bergen voor een vrijspraak. Uiteindelijk krijgt hij nu tien maanden voorwaardelijk in plaats van één jaar. 

In zijn arrest oordeelt het Hof dat de politieambtenaar de mogelijke gevaren van zijn handeling had moeten voorzien. "Alleen in extreme gevallen is het gerechtvaardigd om op een bewegend voertuig te schieten, en aan die voorwaarde was in dit geval niet voldaan", aldus het hof van beroep in Bergen. Verder hield het hof ook rekening met onder meer de onberispelijke beroepsloopbaan van de agent en het feit dat hij geen strafblad had.

Meest gelezen