Nicolas Maeterlinck

Leuvense spoeddiensten zien steeds meer alcoholintoxicaties: gemiddeld meer dan 5 dronken patiënten per dag

Leuvense ziekenhuizen zien steeds meer mensen met een alcoholintoxicatie op hun spoeddiensten binnenkomen. Op 12 jaar tijd is hun aantal met de helft toegenomen. De laatste jaren gaat het om gemiddeld meer dan 5 dronken patiënten per dag. Daar zijn jongeren bij, maar het zijn vooral vijftigers die op spoed terechtkomen met problematisch drinkgedrag.

Tussen 2008 en 2019 is het aantal patiënten op de spoeddiensten van het UZ Leuven en het Heilig Hart Leuven toegenomen met ruim 50 procent: van 1.260 tot 1.911 gevallen. In een studentenstad zijn daar zoals verwacht tieners en studenten bij; zij vertegenwoordigen zowat een derde van het totale aantal alcoholintoxicaties. 

Maar even sterk vertegenwoordigd zijn de mensen tussen 40 en 59 jaar oud. "Vooral vijftigers zijn de afgelopen 10 jaar koplopers met het hoogste aantal intoxicaties", meldt het UZ Leuven. “De groep vijftigers heeft over alle leeftijden heen ook de hoogste alcoholwaarden. Vaak gaat het om chronische drinkers", zegt professor Sandra Verelst, diensthoofd van de spoedgevallen.

De groep van vijftigers heeft de hoogste alcoholwaarden

Sandra Verelst, diensthoofd van de spoedgevallen UZ Leuven

Bij de meeste patiënten (80 procent) gaat het om een eenmalig incident, maar de spoeddiensten zien sommige mensen ook meerdere keren binnenkomen met een overdosis alcohol. In een extreem geval is iemand liefst 46 keer op spoed terechtgekomen. "Het is frustrerend om steeds weer dezelfde mensen te zien terugkeren", klinkt het.

Videospeler inladen...

"Zware belasting voor het zorgpersoneel"

Op de spoeddiensten van het UZ Leuven en Heilig Hart Leuven liggen de laatste jaren dagelijks gemiddeld meer dan vijf dronken patiënten. "Een zware belasting voor het zorgpersoneel die te vermijden is", aldus de ziekenhuizen. “We merken dat dronken patiënten vaak een verhoogd toezicht nodig hebben", klaagt dokter Verelst aan.

"Zeker bij het ontnuchteren kunnen ze erg onrustig worden: ze trekken hun infuus met vocht uit of proberen vroegtijdig te vertrekken. Spoedmedewerkers die we bij hen toezicht laten houden, kunnen we niet op andere plaatsen inzetten."

Wie jong begint met drinken, loopt verhoogde kans om op latere leeftijd problematische drinker te worden

Dokters wijzen op het belang van sensibilisering. Eens nuchter worden de patiënten op de spoeddienst daarom ook gewezen op de gevolgen van alcoholmisbruik. "Wie jong begint met drinken, loopt een verhoogde kans om op latere leeftijd een problematische drinker te worden. We vinden het daarom van maatschappelijk belang om kinderen en jongeren te blijven wijzen op de gevaren die alcohol met zich meebrengt", besluit dokter Sandra Verelst.

Meest gelezen