BEKIJK - "Politici moeten voor ons vechten": 3 klimaatslachtoffers sturen boodschap naar onderhandelaars in Glasgow

De tweede week van de klimaatconferentie in Glasgow wordt beslissend. VRT NWS sprak met drie mensen die hopen dat het komt tot een ambitieus akkoord. Zij hebben de klimaatverandering de voorbije zomer aan den lijve ondervonden.

Benjamin (België): "Ik hoop dat de politici zullen vechten voor ons"

Videospeler inladen...

Toen Wallonië in juli getroffen werd door zware overstromingen, was Benjamin Van Bunderen Robberechts (toen 14) er op kamp, aan een van de zijrivieren van de Ourthe. Toen die zijrivier aanzwol door de hevige regenval, werd zijn medekampgenote Rosa (15) meegesleurd door het wassende water. Benjamin probeerde haar nog uit het water te halen, maar slaagde er niet in haar te redden. Rosa overleed. Sindsdien bezoekt Benjamin alle Belgische klimaatmarsen in naam van Rosa.

Zijn oproep aan de onderhandelaars in Glasgow: “Ze moeten met een goed klimaatakkoord komen met hoge ambities die ze ook daadwerkelijk zullen uitvoeren. Wij jongeren komen op straat om te vechten voor onze toekomst. Ik hoop dat de politici ook zullen vechten voor ons.”

Patrick (Canada): "Jullie wilden beslissingnemer worden. Wel, neem de juiste beslissing"

Videospeler inladen...

Patrick Michell staat aan het hoofd van de inheemse first nation-stam Kanaka. Hij woonde in het Canadese dorp Lytton, tot dat op 30 juni afbrandde. Dat gebeurde amper één dag nadat er 49,6°C was gemeten, een absoluut hitterecord in Canada. Patrick verloor alles wat hij had in het vuur, en woont momenteel samen met zijn vrouw in een caravan. Het dorp is nog steeds één ruïne.

Zijn oproep: “Ik wil geen kritiek leveren op de klimaatconferentie, maar ik hoor veel gepraat. Wat ik mis, is evenveel actie. Laat die fossiele brandstoffen in de grond zitten!”

“Jullie zijn degenen die vandaag de dag de beslissingen maken. Maak dan de beslissingen die nodig zijn om onze kinderen en kleinkinderen nog een morgen te garanderen. Ik ga niet smeken, maar ik vraag het wel met aandrang. Jullie wilden een beslissingnemer worden. Wel, maak de juiste beslissing.”

Madison (Griekenland): "We kunnen niet wachten tot 2050. Het moet nù gebeuren"

Videospeler inladen...

Madison Brown woont in Limni op het Griekse eiland Evia, waar ze een olijfboomgaard onderhoudt en toeristenappartementen verhuurt. Deze zomer moest ze haar gasten evacueren en zelf ook halsoverkop vertrekken toen de bosbranden tot aan de rand van het dorp kwamen. Hulp kwam er veel te laat, zegt ze, omdat de Griekse overheid eerst de steden wilde redden van de bosbranden. 

Haar oproep: “We kunnen niet wachten tot 2050 met klimaatmaatregelen. Het moet nu gebeuren. We zien dagelijks dat de klimaatverandering nu al aan het gebeuren is. Er moet ook geïnvesteerd worden in landelijke gebieden. Zeker bij de bosbranden bij ons hebben ze zich eerst geconcentreerd op de steden en hebben ze eerst Athene proberen redden voor ze zelfs maar naar Evia keken. Dat patroon zie je overal. De steden worden eerst aangepakt en de landelijke regio’s worden vergeten, terwijl die net het meest getroffen worden door de klimaatverandering."

Meest gelezen