Stad Gent

"Brandende" Sint-Niklaaskerk is campagne van Gentse brandweer: "We gaan de oproepen analyseren" 

Brandweerzone Centrum is tevreden dat er gisteren zo veel oproepen binnenkwamen over de Sint-Niklaaskerk in Gent, die in brand leek te staan door een kunstinstallatie van het Lichtfestival. Sterker nog: de brandweer was vragende partij voor het kunstwerk en gaat nu aan de slag met de meldingen. "We voeren campagne rond het lokaliseren van een brand. Het is van groot belang dat je een brand juist omschrijft en dat je huisnummer duidelijk zichtbaar is",  duidt luitenant Chris De Pauw.

"De noodcentrale heeft gisteren massaal veel oproepen binnengekregen over de zogezegde brand in de Sint-Niklaaskerk", weet luitenant Chris De Pauw, preventieadviseur bij Brandweerzone Centrum. "We hebben de cijfers opgevraagd en gaan daarmee aan de slag. Daarnaast gaan we ook de aard van de oproep analyseren. We willen weten hoeveel mensen de zogezegde brand juist en duidelijk hadden omschreven. Misschien waren er wel mensen die spraken van het Belfort in plaats van de Sint-Niklaaskerk, bijvoorbeeld."

Niet elke brand is duidelijk zichtbaar

Brandweerzone Centrum was vragende partij voor het kunstwerk in de Sint-Niklaaskerk, omdat de hulpdiensten momenteel campagne voeren rond het lokaliseren van een brand. Preventieadviseur Chris De Pauw: "Die zogezegde brand in de Sint-Niklaaskerk is een uitslaande brand en kan je makkelijk zien vanop straat. Maar slechts een heel klein percentage van alle branden is zo duidelijk zichtbaar. Soms is het als hulpverlener niet eenvoudig om een brand te vinden. Vandaar onze boodschap: omschrijf altijd zo juist mogelijk wat er aan het branden is en waar."

Maar heel weinig mensen hebben een duidelijk leesbaar huisnummer
Chris De Pauw van Brandweerzone Centrum

Op het Lichtfestival zal nog een tweede installatie te zien zijn waar de Gentse brandweer aan meewerkte: "Are You A Firefighter?" van de Franse kunstenaar Matthieu Tercieux. Het kunstwerk zal geprojecteerd worden tussen de Stadshal en het Belfort. "Door die installatie zal je als toeschouwer zelf kunnen ervaren hoe moeilijk het is om een huis te herkennen in het donker. Want maar heel weinig mensen hebben een duidelijk leesbaar huisnummer", vertelt De Pauw. "We hopen dat het kunstwerk mensen aanzet om te controleren of hun huisnummer goed zichtbaar is. 

Oproep naar projectontwikkelaars

"Ten slotte wil ik graag nog een oproep doen naar projectontwikkelaars van niet-klassieke wooncomplexen", zegt De Pauw nog. "Het is heel fijn dat er zo creatief wordt omgesprongen met woonvormen. Maar het gebeurt nog te vaak dat er alleen aan de ingang brievenbussen zijn, en dat wij niet duidelijk zien welk appartement waar is. Het is belangrijk voor de hulpdiensten dat je ook steeds duidelijk de naam of het nummer van een blok aanduidt."

Brandweerzone Centrum was ook een van de partners tijdens de vorige editie van het Lichtfestival in 2018. Toen voerde de brandweer campagne rond rookmelders, met een lichtprojectie op het Woodrow Wilsonplein.

Meest gelezen