Buurtbewoners nemen advocaat onder de arm tegen detentiehuis in Kortrijk

De buurtbewoners van Hoog Kortrijk nemen een advocaat onder de arm tegen het nieuwe detentiehuis dat er begin volgend jaar zou komen in het vroegere woonzorgcentrum Lichtendal. Dat is een gesloten instelling voor mensen, die een korte gevangenisstraf hebben gekregen van maximaal 3 jaar. 

De buurtbewoners hebben al meer dan 800 handtekeningen verzameld tegen de komst van het detentiehuis in hun rustige woonwijk. Ze schakelen nu ook een advocaat in. Jean-Marie Laverge is één van de initiatiefnemers van de petitie: "We willen dat de advocaat de plannen en vergunningen controleert. Vooral om na te gaan of klopt wat ons verteld is tijdens een informatievergadering. En om te kijken in welke mate de omgevingsvergunning, milieuvergunning, ruimtelijk uitvoeringsplan en mobiliteitsplan allemaal in orde zijn."

Plaats voor 55 gedetineerden

In totaal trekt de federale regering 92 miljoen euro uit voor 15 detentiehuizen in België. Het eerste komt voorlopig in het voormalige woonzorgcentrum Lichtendal in Kortrijk. In zo'n detentiehuis kunnen mensen met korte gevangenisstraffen en een laag veiligheidsrisico hun straf op kleinere schaal uitzitten. Uit onderzoek blijkt dat gevangenen door zo'n aanpak een pak minder snel hervallen. Bovendien vangt het ook deels de overbevolking in gevangenissen op. In Kortrijk is er vanaf februari 2022 plaats voor 55 gedetineerden.

Uit eerder overleg bleek al dat de buurtbewoners wel gewonnen zijn voor die alternatieve aanpak van korte gevangenissstraffen. Maar de locatie en vooral de manier waarop rond het project werd gecommuniceerd, viel niet in goede aarde. Zij zien het detentiehuis liever op een andere locatie komen en willen constructief meewerken aan het project met voorstellen van alternatieve locaties. 

Meest gelezen