Cultuurcentrum Hasselt viert 50ste verjaardag in 2022 met feestelijk publieksfestival

Het Cultuurcentum Hasselt blaast volgend jaar 50 kaarsjes uit en pakt uit met een feestelijk programma. In 2022 wordt de gewone programmatie tussen augustus en december vervangen door een heus publieksfestival. “In vijf maanden tijd worden er vijftig projecten uitgewerkt door kunstenaars uit Hasselt, maar ook ver daarbuiten”, verklapt directeur Gerhard Verfaille.

Bij gebrek aan een degelijke theaterzaal in Limburg besloot het gemeentebestuur van Hasselt in 1956 een cultureel centrum op te richten. De officiële opening volgde in 1972, bijna 50 jaar geleden. “Dat vieren we in het najaar van 2022 met een feestelijk programma”, licht directeur Verfaille toe. “Vandaag vieren we onze 49ste verjaardag met een kleine preview. In vijf maanden tijd zullen we 50 projecten uitwerken. Onze gewone programmatie wordt vervangen door een groots stadsfestival met een heleboel kunstenaars en verschillende partners. Er zullen evenementen plaatsvinden in Hasselt, maar ook ver daarbuiten, in Tongeren en Maastricht bijvoorbeeld.”

De infrastructuur liet vroeger zo te wensen over dat veel opera- en theatergezelschappen weigerden op te treden in Hasselt.
Piet Jaspaert, eerste directeur Cultuurcentrum Hasselt

Piet Jaspaert, de allereerste directeur van het Hasseltse cultuurcentrum, blikt nostalgisch terug: “Voor 1972 was er in heel de provincie Limburg geen enkele theaterzaal, zodat bijna alle toneelvoorstellingen moesten plaatsvinden in cinemazalen. Verder waren er alleen de casino’s in Houthalen en Beringen en het Provinciaal Centrum in Neerpelt. De infrastructuur liet zo te wensen over dat bepaalde operagezelschappen en toneelhuizen zoals KNS en KVS weigerden om nog in Hasselt op te treden. Er was nood aan een accommodatie die niet alleen de noden van de stad, maar heel Limburg tegemoet zou komen.”

(Lees verder onder de foto.) 

Schot in de roos

“Architect Isia Isgour stelde voor om het nieuwe complex te situeren tussen de kleine ring en de Sint-Katharinawijk”, vervolgt Jaspaert. "Ik herinner me de opening in 1972 alsof het gisteren was. Dankzij de lokale media wisten we 15.000 bezoekers te lokken, een droom die werkelijkheid werd. Ook de twee daarop volgende maanden bleken meteen een schot in de roos: in een mum van tijd werden er 27 voorstellingen geboekt in de schouwburg. De nood was overduidelijk hoog.”

Meest gelezen