Archiefbeeld uit 2016.

Directie van gevangenis Merksplas dan toch voor de rechter voor "grootste gevangenisopstand ooit"

Zes directieleden van de gevangenis van Merksplas - die in 2016 aanwezig waren tijdens de grootste gevangenisopstand ooit in ons land - moeten zich dan toch verantwoorden voor de correctionele rechtbank. De raadkamer had hen buiten vervolging gesteld, maar de kamer van inbeschuldigingstelling wil ze nu toch voor de rechter brengen voor schuldig verzuim. Maar wat gebeurde er nu ook alweer in 2016 tijdens die opstand? 

De raadkamer in Turnhout besloot in juni vorig jaar de volledige directie van de gevangenis van Merksplas buiten vervolging te stellen. Het ging om de leden van de directie die in 2016 aan het hoofd van de gevangenis stonden - en ook aanwezig waren - tijdens de gevangenisopstand van mei 2016, de grootste ooit in ons land. Maar een gedetineerde - die tijdens de opstand in met tientallen andere gedetineerden opgesloten zat in een brandend bijgebouw van de gevangenis - ging tegen die beslissing in beroep. 

De kamer van inbeschuldigingstelling boog zich daarna over de zaak, en die besluit nu dat er toch voldoende bezwaren zijn in het dossier om de zes directieleden voor de rechter te brengen, voor schuldig verzuim. Voor alle duidelijkheid: dit wil niet zeggen dat de directieleden schuldig zijn, enkel dat een rechter er zal over oordelen. 

Waarover ging de gevangenisopstand in 2016 precies? Wat was de aanleiding? Herbekijk hier het verslag uit "Het Journaal" uit 2016.

Videospeler inladen...

Het gevangeniswezen reageert niet inhoudelijk op doorverwijzing naar de strafrechter, omdat de gerechtelijke procedure nog lopende is. Ze hebben vertrouwen in de afloop van het onderzoek. 

Opstand?

In mei 2016 brak er in de gevangenis van Merksplas de grootste gevangenenopstad ooit in ons land uit. Bijna 200 gedetineerden weigerden na hun avondwandeling naar hun cellen terug te keren, en vernielden gebouwen en stichtten er brand. Ze gooiden ook met stenen naar de politie. 

De ravage was enorm. Enkele gebouwen - waar meer dan 100 gedetineerden waren ondergebracht - werden vernield en waren jarenlang onbruikbaar. Er vielen geen doden bij de opstand. 

Meest gelezen