2019 Invision

Acteur Dwayne Johnson pleit voor verbod op échte wapens op filmsets: "Ongeluk kan altijd"

Acteur en voormalig professioneel worstelaar Dwayne "The Rock" Johnson (49) doet een duidelijke oproep om voortaan niet meer met echte wapens te werken op filmsets, na het schietincident waarbij acteur Alec Baldwin een cameravrouw doodde. En daar blijft het niet bij, want in een interview met het Amerikaanse entertainmentblad Variety vertelt Johnson dat hij enkel nog valse wapens wil gebruiken in films, series of televisieprogramma's waar hij als producent bij betrokken is.

Johnson deed deze oproep op de rode loper, naar aanleiding van de release van de nieuwe Netflixfilm "Red notice". Een actiefilm waarvoor Johnson zelf ook allerlei wapens gebruikt, maar telkens alle veiligheidsprotocollen zijn gerespecteerd, benadrukt hij. Al pleit de acteur nu voor een volledig wapenverbod, na het tragische ongeluk op de set van "Rust", waarbij cameravrouw Halyna Hutchins overleed.

"Eerst en vooral is mijn hart volledig gebroken door wat er gebeurd is. Want er is iemand overleden, dus mijn gedachten gaan uit naar de familie van Halyna, en iedereen die op de set stond", aldus Johnson, die Alec Baldwin naar eigen zeggen "al erg lang kent."

"Ik kan niet voor iemand anders spreken, maar maar ik wil heel duidelijk zijn dat voortaan in geen enkele productie van Seven Bucks Productions nog échte wapens gebruikt zullen worden. Niet in films, niet in televisieprogramma's", benadrukt Johnson bij Variety. 

"We zullen in de toekomst rubberen wapens gebruiken, ongeacht hoeveel ons dat kost. En ongeacht met welke filmstudio we in zee gaan: onze nieuwe regel is eenvoudig."

Wanneer er zoiets hartverscheurends gebeurt, dan lijkt het mij goed om daarbij stil te staan, en te bekijken hoe het in de toekomst anders kan.

Dwayne Johnson

Johnson vertelt ook dat hij meteen de veiligheidsmaatregelen op de filmsets van zijn bedrijf wilde herbekijken, nadat hij het nieuws vernam dat Hutchins na het schietincident was overleden. 

"Ik hou echt van de filmindustrie. Er zijn veiligheidsprotocollen en maatregelen, die we heel serieus nemen. Een filmset is veilig, en daar zijn we trots op, maar een ongeluk kan altijd gebeuren. En wanneer er iets van deze orde gebeurt, dat zo hartverscheurend is, dan lijkt het mij het meest voorzichtig en verstandig om daar even bij stil te staan, en te bekijken op welke manier we in de toekomst aan de slag gaan", legt Johnson uit.

Seven Bucks Productions is in 2012 opgericht door Johnson en Dany Garcia. Het bedrijf heeft al met verschillende grote filmstudio's samengewerkt aan succesvolle films als “Jumanji”, “Jungle Cruise,” en "Fast & Furious presents: Hobbs & Shaw”. Johnson zelf heeft de succesvolle rollen in actiefilms de voorbije jaren opgestapeld. Dat uitgerekend hij dit standpunt inneemt, kan misschien voor een domino-effect zorgen in Hollywood. 

In de trailer van "Red notice" zijn behoorlijk wat actiescènes te zien, met wapens:

Meest gelezen