Photo by analuisa gamboa on Unsplash

Eerste pil tegen COVID-19 toegelaten in Verenigd Koninkrijk: "Hopelijk begin 2022 bij ons", zegt viroloog Johan Neyts

Groot-Brittannië is het eerste land dat het licht op groen zet voor een oraal geneesmiddel - een pil dus - tegen COVID-19. Het middel molnupiravir van de firma Merck halveert de kans op hospitalisatie en overlijden van patiënten met milde tot matige corona én een onderliggend risico. "Een belangrijke stap", zegt KU-Leuven-viroloog Johan Neyts. Hij verwacht een Europese erkenning van molnupiravir tegen begin volgend jaar.

Als eerste land heeft het Verenigd Koninkrijk beslist dat de nieuwe virusremmer molnupiravir mag worden verkocht en gebruikt. Het is de eerste pil die coronapatiënten zelf thuis kunnen innemen. Tot nu toe moesten andere anti-COVID-medicijnen worden ingespoten. 

De pil is bedoeld voor volwassenen met milde tot gemiddelde COVID-19, die ook tenminste één ander risico lopen, zoals obesitas of hartproblemen. Aanbevolen wordt dat patiënten snel met de behandeling starten, in de eerste vijf dagen na de eerste symptomen. 

Uit studies blijkt dat een behandeling met molnupiravir ervoor zorgt dat patiënten 50 procent minder kans lopen om naar het ziekenhuis te moeten of te overlijden. Oorspronkelijk was het een antigriepmiddel. Het werkt in op een eiwit dat het coronavirus gebruikt om zichzelf te vermenigvuldigen. 

Dit is de eerste, maar niet de laatste virusremmer

Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven noemt de Britse erkenning een belangrijke stap. "Het is de eerste, maar niet de laatste virusremmer die we kunnen inzetten in deze pandemie." Verzwakte mensen in woonzorgcentra, die ondanks vaccinatie toch besmet raken, kunnen er snel mee worden geholpen. 

Luister hier naar het gesprek met Johan Neyts op Radio 2:

De Britse minister van volksgezondheid Sajid Javid noemt het een historische dag:

Molnupiravir is ontwikkeld door de Amerikaanse firma's MSD (Merck, Sharp and Dohme) en Ridgeback Biotherapeutics. De Britse regering heeft 500.000 behandelingen van telkens 40 pillen besteld van het medicijn, dat onder de merknaam Lagevrio wordt verkocht. Ook de Verenigde Staten, Australië, Singapore en Zuid-Korea hebben al bestellingen geplaatst. De VS alleen al 1,7 miljoen tegen zo'n 700 dollar per kuur.

Merck zegt dat het 10 miljoen behandelingen kan produceren tegen het eind van dit jaar; de meeste daarvan zijn intussen al besteld. Maar het bedrijf heeft ook aangekondigd dat andere firma's het medicijn mogen maken, zodat het ook beschik- en betaalbaar wordt voor patiënten in armere landen. 

Ook andere farmabedrijven, zoals het Amerikaanse Pfizer en het Zwitserse Roche, werken aan soortgelijke virusremmende pillen tegen COVID-19.

De verwachting is dat dit middel de komende weken of maanden wordt goedgekeurd in de EU. Ik hoop begin volgend jaar

Johan Neyts - KU Leuven

Groot-Brittannië, geen lid meer van de Europese Unie, hoefde niet te wachten op Europese toestemming voor molnupiravir. Het middel is nog niet goedgekeurd door de Europese Unie.  Volgens viroloog Johan Neyts is het een kwestie van "weken of maanden" voor er een Europese erkenning aan komt, "ik hoop ergens begin 2022".

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is op dit moment acht anti-COVID19-geneesmiddelen aan het onderzoeken. "Vijf daarvan zijn al ver gevorderd; drie kunnen erkend worden tegen het eind van het jaar en enkele zelfs tegen het eind van de maand", zei Marco Cavaleri van het EMA. Hij voegde er aan toe dat het Agentschap ook wetenschappelijk advies kan geven aan landen die al sneller de nieuwe medicijnen willen inzetten, omdat de besmettingscijfers weer zo snel stijgen.

Ook de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA is molnupiravir aan het onderzoeken. 

Meest gelezen