Radio 2

Elise (14) nog weken in ziekenhuis na opgelopen brandwonden in chemieles: "Met Kerstmis terug thuis zou mooi zijn"

Elise uit Woumen zal nog lang moeten revalideren van de brandwonden, die ze vorige week opliep tijdens de chemieles op de campus Cardijnlaan van de middelbare school 't Saam in Diksmuide. Toen liep een experiment mis en raakte Elise door een steekvlam zwaar verbrand aan haar benen en onderbuik.

Onderzoek wees uit dat verschillende brandwonden ernstig zijn. Het gaat vooral om plaatsen op de buik en de benen. "Elise kreeg intussen donorhuid en zal nog weken in het ziekenhuis blijven. We hopen dat ze met kerst thuis is", vertelt papa Bjorn. "Ze is amper 14 jaar maar zo sterk en moedig. We zijn echt heel trots op onze dochter." 

Het valt af te wachten of de eigen huid de donorhuid accepteert. Om de zoveel uur moeten de verbanden van het meisje ververst worden. Om alles goed te laten genezen, zal ze nog een eindje in bed moeten blijven. 

We willen niet dat de chemieleerkracht gestraft wordt, het was een stom ongeluk

Papa Bjorn

Het meisje liep de brandwonden op tijdens de chemieles op haar school 't Saam campus Cardijn in Diksmuide. De leerlingen deden een experiment met bakpoeder, zand, suiker en ethanol. Er ontstond een steekvlam in de fles ethanol waardoor Elise verbrand geraakte. Ze werd met de MUG-helikopter naar het brandwondencentrum van het UZ Gent gebracht.

Radio 2

De ouders hebben al contact gehad met de chemieleerkracht in wiens les het incident plaatsvond. "Het was het eerste jaar dat hij hen lesgaf. Die man blijft zich maar excuseren en schaamt zich enorm. Maar we hebben hem al gezegd dat we hem niks kwalijk nemen. Wij willen zelfs niet dat hij gestraft wordt. Het was gewoon een stom ongeluk.”

Het wetenschapslokaal werd even verzegeld voor het onderzoek. "Dat is de standaardprocedure om te kijken of er fouten zijn gemaakt, die op een misdrijf kunnen wijzen", zegt procureur Patty ’T Jonck van het parket van Veurne. “Er is niets, dat wijst op iets verontrustend. Het lokaal is alweer vrijgegeven.” Of er een vervolging komt, is momenteel niet aan de orde. 

Veel steun van school en vriendinnen

Volgens haar papa verveelt Elise zich niet. "Er worden regelingen getroffen met haar school en zodra ze kan, zal ze les volgen via haar laptop. Ze zal ook kunnen praten met de leerkrachten. En haar gsm staat niet stil. Ze krijg enorm veel steun van haar vriendinnen."

Meest gelezen