De Ethiopische premier Abiy Ahmed won in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan het beëindigen van de Ethiopisch-Eritrese oorlog, maar is intussen in een bloedige burgeroorlog verwikkeld.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Facebook verwijdert bericht Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede wegens aanzetten tot geweld

De sociaalnetwerksite Facebook heeft een post van de Ethiopische premier Abiy Ahmed verwijderd waarin hij zijn landgenoten opriep om de wapens op te nemen tegen de rebellen van het Tigrese Volksbevrijdingsfront en de "terroristen" te "begraven". Volgens Facebook schendt Abiy Ahmed daarmee het beleid van het bedrijf tegen het aanzetten tot geweld.

Twee jaar geleden won de Ethiopische premier Abiy Ahmed nog de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn bijdrage aan het beëindigen van de Ethiopisch-Eritrese oorlog.

Maar sinds november vorig jaar is de gelauwerde premier verwikkeld in een bloedig conflict in de noordelijke provincie Tigray, dat al aan duizenden mensen het leven heeft gekost, honderdduizenden mensen aan de rand van de hongersnood heeft gebracht en meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht heeft gejaagd.

In die context, waarbij de rebellen van het Tigrese Volksbevrijdingsfront TPLF lijken op te rukken naar de hoofdstad Addis Abeba en het conflict zich over de rest van het land verspreidt, hield premier Abiy Ahmed de voorbije dagen enkele opmerkelijke toespraken en plaatste hij ook een oproep aan de bevolking op Facebook.

Abiy Ahmed riep de bevolking onder meer op om de wapens op te nemen tegen de oprukkende Tigrese rebellen, omdat zij het land naar de ondergang dreigen te duwen. Hij drong er bij de burgers op aan om "zich te organiseren en op legale manier met wapens en macht te marcheren, om het terroristische TPLF te voorkomen, om te keren en te begraven".

Facebook heeft het bericht op zijn netwerk nu verwijderd omdat het ingaat tegen het beleid van de sociaalnetwerksite tegen het aanzetten tot en ondersteunen van geweld. Eerder raakte al bekend dat Facebook eerder al gewaarschuwd was dat zijn platform door gewapende groepen in Ethiopië gebruikt wordt om aan te zetten tot geweld tegen etnische minderheden.

1 jaar burgeroorlog in Tigray

Het huidige conflict in Tigray brak exact een jaar geleden uit. Nadat rebellen van het TPLF, die naar eigen zeggen de legale machthebbers in Tigray zijn, militaire kazernes van het Ethiopische leger in Tigray hadden aangevallen, startte het Ethiopische regeringsleger samen met binnenlandse en buitenlandse bondgenoten een offensief in de noordelijke provincie.

Na een eenzijdig staakt-het-vuren in juni laaide het conflict de voorbije maanden weer op. Zo voerde het regeringsleger enkele weken geleden opnieuw bombardementen uit op Mekele, de hoofdstad van Tigray. De rebellen van het TPLF bezetten dan weer gebied buiten de provincie Tigray en lijken op te rukken naar de hoofdstad. Het regionale conflict lijkt zich op die manier uit te breiden tot de rest van het land.

Gisteren verscheen nog een vernietigend rapport van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en de Ethiopische Mensenrechtencommissie waarin alle strijdende partijen beschuldigd worden van misdaden die mogelijk oorlogsmisdaden zijn.

Wie vecht tegen wie in Ethiopië en waarom? Lees meer over het conflict in dit artikel.

Meest gelezen