Radio 2

Halse organisaties vragen aandacht voor bedreigde diersoorten

In Halle is er de hele maand november aandacht voor het klimaat tijdens "November Wereldmaand". Vandaag waren enkele Hallenaren verkleed als ijsberen en pinguins om actie te voeren. Dat zijn dieren die door de klimaatverandering met uitsterven bedreigd zijn. 

Verschillende organisaties in Halle ijveren de hele maand november voor een duurzaam klimaat. "Vandaag gaat de aandacht vooral naar diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Vandaar dat we verkleed zijn in ijsberen en pinguins", zegt initiatiefnemer Bram Ghysels. "We hebben ook een liedje gezongen.  Dat heb ik in 2015 geschreven naar aanleiding van de klimaattop in Parijs en dat is nog altijd actueel, want ik vrees dat ze ook op de top in Glasgow weer niets gaan beslissen", aldus Bram. 

Greta Thunberg-estafette

In Halle worden deze maand elke dag acties georganiseerd rond het klimaat. "Vandaar dat we de maand de Greta Thunberg-estafette hebben genoemd, zegt Stef Lories van Mondiaal Halle. "Maar het gaat over meer dan klimaat alleen. Het gaat ook over armoede, de ongelijkheid in de wereld.  En een thema dat vooral bij de Hallenaar leeft, is de wateroverlast. Het centrum van Halle is dit jaar al verschillende keren ondergelopen (begin deze week was het nog prijs red.) en zo merken de mensen dat het probleem van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde dichterbij komt. En dat maakt hen toch wel ongerust. Daarom zijn deze acties belangrijk", vindt Stef.

Meest gelezen