Videospeler inladen...

Vlaamse regering heeft (eindelijk) klimaatplan: 40 procent minder uitstoot door elektrisch rijden en huizen renoveren

De Vlaamse regering heeft uiteindelijk toch een klimaatplan klaar waar milieuminister Zuhal Demir (N-VA) zaterdag mee naar de grote klimaattop in Glasgow kan vertrekken. De ministers van de Vlaamse regering zijn overeengekomen dat Vlaanderen tegen het jaar 2030 40 procent minder CO2 zal uitstoten ten opzichte van 2005. Daarvoor zullen de auto's in Vlaanderen elektrisch moeten worden en onze huizen minder energieverslindend.

Het heeft wat voeten in de Vlaamse klei gehad, maar de Vlaamse regering is het na dagen onderhandelen eens geworden over een klimaatplan. Het is minister-president Jan Jambon (N-VA) die via Twitter liet weten dat er witte rook was:

"Het is een heel technische oefening geweest", zegt Jambon in een eerste reactie aan VRT NWS. "Het belangrijkste is dat het een heel ambitieus akkoord is, maar tegelijk ook realistisch en betaalbaar."

In "De ochtend" op Radio 1 roept Jambon wel op om goed te overleggen met de federale overheid en de andere regio's. "We willen vermijden dat bijvoorbeeld leasingmaatschappijen massaal auto's in Brussel en Wallonië gaan inschrijven."

De "35 naar 40 procent" waarover Jambon op Twitter schrijft, slaat op de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) dat vrijkomt bij verbranding. 

Eerder had Vlaanderen zich tot doelstelling gesteld dat de uitstoot van dat gas tegen 2030 met 35 procent moest dalen.  Die ambitie wordt dus verder opgeschroefd naar een daling van 40 procent, ten opzichte van 2005.

"We doen wat we moeten doen", zei minister van Omgeving Zuhal Demir in "Terzake". Ook gaf ze uitleg bij een hele reeks praktische maatregelen:

Videospeler inladen...

De maatregelen

Om die doelstelling te halen, heeft de Vlaamse regering een 40-tal maatregelen uitgewerkt, zegt minister-president Jambon. 

Een overzicht van de meest tastbare maatregelen, zie je in onderstaande video. Hieronder worden ze nog iets meer in detail uitgewerkt:

Videospeler inladen...

Auto's

 • Vanaf 2029 wordt de verkoop van nieuwe personen- of bestelwagens met verbrandingsmotoren uitgefaseerd. Dit wordt wel gekoppeld aan drie voorwaarden: voldoende aanbod, tegen een betaalbare prijs en voldoende laadpalen.  Zoniet schuift de deadline op.
 • Voor de tweedehandsmarkt komt er geen verbod op verbrandingsmotoren. Dus auto's die op diesel, benzine of gas rijden, zullen na '29 nog tweehands gekocht en verkocht mogen worden, tot ze gaandeweg verdwijnen.
 • De Vlaamse regering mikt op 1 miljoen elektrische auto's tegen 2030. Om al die elektrische wagens op te laden wordt tegen dan gemikt op 100.000 "semi-publieke laadequivalenten". Lees: laadpunten in het openbaar én op privéterreinen die door iedereen gebruikt kunnen worden. 
 • Er komen ook meer groene, emissievrije bussen bij De Lijn en haar pachters.
 • Een kilometerheffing voor personenauto's komt er niet.

Wanneer moeten we met zijn allen elektrisch gaan rijden? Bart Verhulst licht toe.

Videospeler inladen...

Huizen

 • Vanaf 2023 komt er een verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Het gaat dan om woningen met een energielabel E of slechter. Wie zo'n woning koopt, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. 
 • Er komen renteloze leningen, tot 20.000 euro, bovenop bestaande premies om mensen financieel te helpen bij die renovatiewerken. 
 • Vanaf 2023 komt er voor nieuwbouwwoningen een verplichting om met hybride warmtepompen te verwarmen. Dat zijn warmtepompen die op gas en elektriciteit kunnen werken. Er komt ook een stimulans voor warmtepompen bij bestaande woningen.
 • En vanaf 2026 zal bij nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn.
 • De Vlaamse overheid zal zelf ook een duit in het klimaatzakje doen en tegen 2030 alle Vlaamse overheidsgebouwen renoveren zodat ze 55 procent minder CO2 uitstoten

  De Vlaamse regering kiest hiermee naar eigen zeggen voor een traject waarbij alle woningen tegen 2040 energiezuinig zouden moeten zijn. Minister Demir voegde er in "Terzake" aan toe dat het vooral te doen moet zijn voor de mensen en dat er daarom stap voor stap wordt gewerkt. 

Wanneer zal je als kersverse huiseigenaar moeten renoveren? Bart Verhulst legt uit.

Videospeler inladen...

Landbouw & industrie

 • Voor de landbouw wordt de lat naar verluidt 10 procent hoger gelegd dan oorspronkelijk voorzien was.  
 • Zo zal tegen 2030 de methaanuitstoot met 30 procent moeten verminderen. Dat moet gebeuren met aangepast veevoeder voor koeien, waardoor de dieren via hun mest en scheten minder methaan uitstoten.
 • De subsidies voor warmtekrachtkoppelingen (kleine gascentrales die warmte en stroom produceren) in de landbouw en de industrie worden afgeschaft vanaf 2023.
 •  Ook voor de industrie gaat de lat 10 procent omhoog. Er zullen geen economische subsidies meer gaan naar bedrijven zonder klimaatplan. 
 • Ook zal er een aardgasheffing komen voor de industrie. De opbrengst  daarvan - naar schatting 45 miljoen euro - zal gebruikt worden om de energiefactuur van de burgers te verlagen. Tegen 2030 moet dat jaarlijks 170 miljoen euro opbrengen, om die uit de elektriciteitsfactuur te halen

Wat verandert er voor de industrie en de landbouw? Bart Verhulst legt uit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen