Onder anderen de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos (links) en de Britse premier Boris Johnson (rechts) reisden in een privéjet naar of van de klimaattop.
AFP or licensors

Deelnemers van COP26-klimaattop zakken met meer dan 400 vervuilende privéjets af naar Glasgow

Het merendeel van de deelnemers van de Klimaatconferentie is met een privéjet naar Schotland gevlogen. Zondag was het luchtverkeer zelfs zo druk dat sommige vliegtuigen moesten uitwijken naar het nabijgelegen vliegveld van Prestwick om te kunnen landen. "Sommigen moeten met veiligheidsrisico's rekening houden, maar heel veel deelnemers hadden toch op een andere manier naar Glasgow kunnen reizen." 

"Minder vliegen" en "minder vlees eten" zijn twee belangrijke uitgangspunten op de COP26-klimaattop in Glasgow. Maar dat weerhield honderden regeringsleiders  – onder wie de Britse premier Boris Johnson - en andere invloedrijke zakenmannen - zoals Jeff Bezos - er niet van om uitgerekend met een privéjet naar de top af te zakken. Nochtans kwamen verschillende leiders rechtstreeks van de G20-bijeenkomst in Rome, en konden ze dus afspreken om samen naar Glasgow te reizen.

Zo zouden volgens Britse media meer dan 400 privévliegtuigen met wereldleiders en zakenlieden aan boord, geland zijn in Schotland. Al die privéjets stoten volgens de Daily Mail in totaal ongeveer 13.000 ton CO2 uit, wat gelijk staat aan het verbruik van ongeveer 1.300 Belgen in een heel jaar. Alleen al de Amerikaanse president Joe Biden zal naar schatting 1.000 ton CO2 genereren bij zijn deelname aan de conferentie, dankzij een vloot van vier vliegtuigen, een helikopter, en een enorme autocolonne, waaronder de presidentiële limousine en tal van SUV’s.

Brits premier Boris Johnson (links), president van de Democratische Republiek Congo Félix Tshisekedi (midden), en Amerikaans president Joe Biden op de COP26-klimaattop in Glasgow.
AFP or licensors

"Zelfs een vliegreis in een gewoon commercieel vliegtuig is minder vervuilend voor het milieu dan privéjets", zegt Jan Mertens, medewerker bij de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Privéjets vervuilen 5 tot 14 keer meer per persoon dan gewone vliegtuigen, en 50 keer meer dan treinen. Elke deelnemer had deze klimaattop moeten aangrijpen om niet hypocriet te zijn."

Sommige mensen kunnen natuurlijk moeilijk op een gewone commerciële vlucht naar Glasgow afreizen. "Er is een groot verschil tussen bijvoorbeeld Joe Biden en Jeff Bezos (voormalig CEO van Amazon, nvdr.). Joe Biden vliegt met een groot vliegtuig voor zijn staf. En er zijn ook veiligheidsrisico's waarmee hij rekening moet houden. Maar heel veel deelnemers zouden toch op een andere manier naar Glasgow hebben kunnen reizen", zegt Mertens.

Beluister het gesprek met Jan Mertens in "De wereld vandaag" (02/11/21):

Ook de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verwijt de deelnemers aan de COP26-top van "hypocrisie". López Obrador is zelf niet afgereisd naar Glasgow. "Er moet dringend werk gemaakt worden van de enorme klimaatongelijkheid in de wereld. Politieke leiders slagen er niet in om de oorzaken van de klimaatcrisis aan te pakken, en gebruiken dan zelf privévliegtuigen", aldus de linkse politicus.

Premier Johnson in privéjet naar etentje in Londen

Onder anderen de Britse premier Boris Johnson ligt zwaar onder vuur omdat hij dinsdagavond van de COP26-top in Glasgow naar Londen vloog met een privéjet. De premier had daar een etentje voor oud-journalisten van The Daily Telegraph, onder wie Charles Moore, een voormalige journalist die in het verleden al erg sceptische artikels over de klimaatverandering schreef. 

Eerst waarschuwt hij voor een klimaatramp, om vervolgens zelf met een privéjet te vertrekken

Anneliese Dodds, lid van de Labour Party

De Britse oppositie noemt het "stuitende hypocrisie". "Eerst waarschuwt Johnson in zijn speech wereldleiders voor een klimaatramp, om vervolgens zelf met een privéjet te vertrekken", aldus Anneliese Dodds van de sociaaldemocratische Labour Party.

Een woordvoerder van Johnson reageert op de kritiek: "We moeten voor onze reisbeslissingen rekening houden met veiligheidsrisico's en tijdsdruk. Bovendien reisde de premier met een CO2-efficiënt vliegtuig met de meest duurzame vliegtuigbrandstof. En niet te vergeten compenseert het Verenigd Koninkrijk alle CO2-uitstoot dat het genereert tijdens de COP26, inclusief reizen.”

Meest gelezen