James Arthur Photography

Natuurpunt Rupelstreek wil verbod op fuifboten: "Ze verstoren de habitat van de dieren"

Jaarlijkse partycruises die over de Rupel en de Schelde varen, schieten bij Natuurpunt Rupelstreek in het verkeerde keelgat. "De boten verstoren de habitat van heel wat dieren. Wij beschouwen ze als een evenement dat thuishoort op een festivalterrein of een plek met de nodige vergunning", zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt. 

Natuurpunt zit vooral in met het effect op de plaatselijke fauna en flora. "De Rupel en Schelde zijn zelf habitats. Langs de kant van het water ligt heel wat natuur. Die trekt in de lente broedvogels aan en in de winter overwinteren er watervogels. Bovendien zijn diersoorten zoals de bever en de otter er de afgelopen jaren teruggekeerd. De luide feestboten verstoren de habitat en kunnen die dieren wegjagen. Het effect meten op fauna en flora is moeilijk, maar een Nederlands onderzoek geeft wel aan dat er een effect is", beargumenteert De Keersmaecker. 

Feestboten horen thuis op een plek met de nodige vergunningen

Erik De Keersmaecker, Natuurpunt

Hoewel Natuurpunt maar sinds een maand weet heeft van de feestboten, willen ze er zo snel mogelijk vanaf. "Ze horen er niet thuis. Wij beschouwen het als een evenement dat eerder past op een festivalterrein of een plek met de nodige vergunningen." Om haar wens kracht bij te zetten, lichtte Natuurpunt al de gemeenten Niel en Schelle, de Vlaamse Waterweg NV en het Agentschap Natuur en Bos in. 

Ook andere belangen

Volgens organisator Philip Lemal van Crystal Events vzw zoekt Natuurpunt spijkers op laag water: "De klacht komt voor ons als een verrassing, aangezien we de cruises al 7 jaar organiseren. We volgen de regels wat betreft de muziek en ook het milieu. Om 22 uur gaat iedereen naar huis. We gaan zelfs een stap verder. We gebruiken herbruikbare bekers en sorteren ons afval." 

Er zijn ook andere belangen, zoals die van de evenementensector

Philip Lemal, organisator van Crystal Events vzw

"Mensen moeten ook begrijpen dat er andere belangen zijn, zoals die van de evenementensector. Die heeft het het afgelopen jaar heel moeilijk gehad. Ook de jeugd heeft bijna twee jaar binnengezeten en wil zich gewoon ontspannen. We zijn zeker bereid om met Natuurpunt rond de tafel te zitten en het op te lossen bij een frisse pint", vertelt Lemal aan Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen