archiefbeeld Melsterbeek

Provincie gaf Truiens bedrijf extra uitstel voor verlaging PFOS-normen 

In 2018 kreeg Tenneco een aanpassing van een vergunning voor het lozen van PFOS, normaal gezien had die op dat moment 0,1 microgram per liter moeten zijn. Maar bij het bedrijf waren de waarden 15 keer hoger.

In een eerdere vergunning moest het bedrijf in 2018 al aan een waarde zitten van 0,1 microgram PFOS per liter afvalwater. Maar omdat het bedrijf die norm toen niet haalde, werd die in een nieuwe vergunning van de provincie verhoogd tot 1,5 microgram per liter. Dat is 15 keer zoveel als eerst afgesproken. Gedeputeerde Inge Moors (CD&V): "Je kan altijd een bijstelling van de milieuvoorwaarden vragen, wat het bedrijf ook gedaan heeft. We hebben toen toestemming gegeven om de uitfasering van het lozen van PFOS te verlengen. Volgend jaar rond deze tijd moeten ze 0,1 microgram PFOS per liter afvalwater halen."

Onderzoek

Natuurpunt Oost-Brabant en Limburg wil dat de lozingen van het bedrijf Tenneco in Sint-Truiden onderzocht worden. Zij beweren dat het bedrijf, dat schokdempers maakt, al jaren toestemming krijgt van de overheid om te hoge PFOS waarden te lozen in de riolering. Dat schrijft Het Belang van Limburg. 

Na onderzoek in de Melsterbeek in Sint-Truiden, wilde Natuurpunt Limburg en Oost-Brabant een verder onderzoek naar de oorsprong van de vervuiling. "Onderzoek naar de vissen in de beek toonde dat het PFOS-gehalte die gemeten werd in de vissen 132 µg/l (microgram per liter, nvdr.) was, terwjil de normen in de Zeeschelde maar 32µg/l zijn", getuigt Ronald Jacobs van Natuurpunt Oost-Brabant & Limburg. "We maakten ons zorgen en hebben daarom de vergunningen opgevraagd van de omliggende bedrijven die PFOS mochten lozen in de riolering die in de Melsterbeek uitkomt."

Ik vraag me af waarom ze in Limburg hun ogen sluiten. De overheid heeft toch een bepaalde controle- en waarschuwingsfunctie?

Ronald Jacobs, Natuurpunt Oost-Brabant & Limburg

Zo kwam Natuurpunt bij de documenten van Tenneco uit, een Amerikaans bedrijf dat schokdempers produceert in Sint-Truiden. Al sinds 2012 is er in hun milieuvergunning sprake van PFOS. Toen kregen ze een lozingsnorm voorgeschoteld van 25 µg/l op voorwaarde dat die op kort termijn sterk verlaagde. "In 2012 werden er lozingen vastgesteld van 90 µg/l, meer dan het dubbel van het toegestane.  In de volgende jaren is dat wel gedaald, maar normaal mochten ze in 2014 nog maar 0,1 µg/l  lozen. Toch zijn die verstrengingen telkens weer versoepeld en uitgefaseerd, als bleek dat het bedrijf de norm zou overschreiden. Nu krijgen ze tot 2022 de tijd om hun lozingen te doen dalen, maar wij twijfelen of dat toch niet opnieuw verlengd wordt. "

Onwetende overheid

"De politiek is zich precies van geen kwaad bewust", zucht Jacobs. Volgens hem hebben alle betrokken politici de vergunningen goedgekeurd, en toch steken ze de vervuiling van de Melsterbeek enkel op het stort van Melveren. "Wij bij Natuurpunt eisen nu een deftig onderzoek. Als je ziet wat een heisa er in Antwerpen is door de PFOS vervuiling, vraag ik me af waarom ze in Limburg hun ogen sluiten. De overheid heeft toch een bepaalde controle- en waarschuwingsfunctie." 

Luister hier naar het gesprek met Ronald Jacobs van Natuurpunt Oost-Brabant & Limburg bij Radio 2 Limburg. Het artikel gaat daaronder verder.

De Melsterbeek overstroomt vaak, dus Natuurpunt vindt dat er een grondig onderzoek moet komen van de grond voor de omwonenden van de beek. "Hier grazen koeien rond de beek die van het water drinken, hier zwemmen in de zomer soms kinderen in... Er werd ons een driejaarlijks onderzoek beloofd, maar dat is er om allerlei redenen nooit gekomen. Een onderzoek is een voorzorg die de politiek toch moet nemen ten aanzien van de mensen. "

Bij het bedrijf Tenneco zelf wilde niemand reageren.

Meest gelezen