Druk op zorg stijgt: UZ Leuven haalt kankerpatiënt van operatietafel, UZ Gent wil geen covid-bedden meer vrijhouden

De druk op onze ziekenhuizen neemt weer toe, door de vierde coronagolf. En dat weegt ook op de gewone zorg. Zo is een man vorige week letterlijk van de operatietafel gehaald in het UZ Gasthuisberg in Leuven. Door het stijgende aantal coronapatiënten had het ziekenhuis niet genoeg bedden vrij op intensieve zorg. In het UZ van Gent willen ze op intensieve zorg geen bedden meer voorbehouden voor covidpatiënten.  "Maar als een covidpatiënt intensieve zorg nodig heeft, zal hij die krijgen", verzekert dokter Frank Vermassen.

Dat de druk op de ziekenhuizen de afgelopen tijd is toegenomen, ondervond Guy Van Rompaey uit Noorderwijk, bij Herentals, vorige week aan den lijve.

Guy moest in het UZ Leuven een hersentumor laten verwijderen, maar op het allerlaatste moment in het operatiekwartier kreeg hij te horen dat zijn operatie niet kon doorgaan. 

“Ik was al in het operatiekwartier toen ze kwamen zeggen dat ik nog even moest wachten omdat er een bespreking bezig was. Dan hebben ze waarschijnlijk beslist dat de operatie niet kon doorgaan. Toen hebben ze alles afgeblazen omdat er geen plaats was voor mij op intensieve zorg”, aldus Van Rompaey. 

Eerder uitgesteld

Wanneer de ingreep nu wel gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. “Tegen mij hebben ze gezegd dat ik volgende week bericht ga krijgen wanneer de operatie kan doorgaan. Ik hoop binnen de 3 weken”, vertelt Van Rompaey. 

Oorspronkelijk zou Van Rompaey al in maart geopereerd zijn geweest, maar die operatie werd toen ook al uitgesteld door de stijgende coronabesmettingen.

Met de nieuwe coronagolf staan we opnieuw elke dag voor zeer moeilijke keuzes. Ook is er een tekort aan zorgpersoneel door ziekte

Neurochirurg Johan Van Loon, UZ Leuven

Bij het UZ Leuven willen ze het uitstellen van operaties te allen tijde vermijden, maar bij deze patiënt was er geen andere optie, vertelt neurochirurg Johan Van Loon aan Radio 2 Vlaams-Brabant. “Het klopt dat we de ingreep op het allerlaatste moment moesten uitstellen, dat is heel uitzonderlijk." 

"Het is iets wat je als arts hoopt nooit te moeten doen, maar met de nieuwe coronagolf staan we opnieuw elke dag voor zeer moeilijke keuzes. Er is een tekort aan bedden op de gewone afdelingen, maar ook op intensieve omdat we daar opnieuw 25 procent bedden moeten vrijhouden voor covidpatiënten. Ook is er een tekort aan personeel, omdat er veel zorgpersoneel ziek is. Dat is iets wat tijdens de vorige coronagolven minder voorkwam.”

 Een bed is een bed. We moeten kijken welke ingrepen we kunnen uitstellen met het minste kans op schade

Neurochirurg Johan Van Loon, UZ Leuven

“Het begint een groter probleem te worden. Vorige week zijn we aan onze opschaling begonnen en ondertussen kijken we van dag tot dag welke ingrepen er wel kunnen doorgaan en welke we moeten uitstellen. Een bed is een bed en als dat bed bezet is dan moeten we jammer genoeg keuzes maken. Dan kijken we naar welke ingrepen we kunnen uitstellen met het minste kans op schade”, vertelt professor Van Loon. 

Ook vandaag zijn er operaties uitgesteld. “Momenteel wordt er voor volgende week bekeken welke operaties er gepland zijn en of er operatiezalen kunnen sluiten. En dat zal nog even duren, want de vierde golf is bezig en we weten niet hoe die gaat verlopen”, klinkt het.

Het ziekenhuis begrijpt de frustratie van Van Rompaey. “We zijn volop aan het puzzelen om ook deze man heel snel te kunnen opereren. Een combinatie van factoren maakte dat we pas op de dag zelf enkele operaties moesten uitstellen om bedden op intensieve zorg vrij te maken. Net die ochtend kwamen er nieuwe patiënten binnen die dringend naar intensieve zorg moesten”, aldus professor Van Loon.

Andere ziekenhuizen

Het voorval in het UZ Leuven is een vrij drastisch voorbeeld van de druk die opnieuw aan het toenemen is in ziekenhuizen. Ook andere ziekenhuizen maken zich op om operaties uit te stellen omdat ze meer bedden op intensieve zorg moeten voorbehouden voor coronapatiënten.

De planning in heel wat ziekenhuizen wordt daardoor uitdagend, klinkt het. Ook al omdat veel patiënten met andere infecties zich melden. Bovendien is er een groeiend probleem van zorgpersoneel dat uitvalt, al dan niet gerelateerd aan COVID. 

Ook in het UZ Antwerpen merken ze dat, al hoeven ze daar (nog) geen zorg uit te stellen. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en het Ziekenhuis Oost-Limburg worden niet-dringende operaties wel al uitgesteld.

Op de afdeling intensieve zorg in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis is het aantal bedden voor covidpatiënten al verhoogd. Maar de afdeling ligt bijna vol. "Als de coronagolf zo aanhoudt, kan het een probleem worden", zegt medisch directeur Jos Vandekerkhof.

Videospeler inladen...

UZ Gent

In het universitair ziekenhuis van Gent willen ze op intensieve zorgen geen bedden meer voorbehouden voor covidpatiënten. Dat zegt hoofdarts Frank Vermassen aan VRT NWS.  "Nu nog gewone zorg uitstellen om bedden vrij te houden voor covidpatiënten lijkt me niet meer verkoopbaar."

Vermassen wijst erop dat de ziekenhuizen al maanden de gevolgen dragen van de gewone zorgen die door corona uitgesteld moesten worden. "Nu we geconfronteerd worden met uitval van ziekenhuispersoneel terwijl de druk toeneemt, kunnen we covidpatiënten geen voorkeursregime meer geven." 

Ongevaccineerde patiënten kunnen we moeilijk nog een privilege verlenen.
Frank Vermassen - UZ Gent

Zodoende wil Vermassen geen lege bedden meer vrijhouden voor covidpatiënten, waardoor niet-covidpatiënten verstoken zouden blijven van zorg. 

Het steekt bij Vermassen dat de meeste covidpatiënten die op intensieve zorg terechtkomen, daar terechtkomen omdat ze niet gevaccineerd zijn.  "Deze patiënten kunnen we moeilijk nog een privilege verlenen." 

Zowat de helft van de coronapatiënten op intensieve zorg is niet-gevaccineerd. De andere helft is dat wel, maar is vaak kwetsbaar of chronisch ziek. 

Vermassen benadrukt dat zijn ziekenhuis iedereen gelijk blijft behandelen en dat alle covidpatiënten natuurlijk ook recht hebben op zorg. "Als er iemand met covid op intensieve zorg terechtkomt, zal hij die zorg ook krijgen." 

Meest gelezen