Reporters

Vaccin tegen humaan papillomavirus voorkomt bijna 90 procent van de baarmoederhalskankers 

Het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) kan bijna 90 procent van de baarmoederhalskankers voorkomen als het wordt toegediend bij meisjes tussen de 12 en 13 jaar. Dat blijkt uit een Britse studie. Baarmoederhalskanker is wereldwijd de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen en wordt bijna altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus. 

Op basis van informatie uit het kankerregister vergeleken Britse onderzoekers het aantal gevallen van baarmoederhalskanker en afwijkende uitstrijkjes tussen enerzijds gevaccineerde en anderzijds niet-gevaccineerde meisjes en jonge vrouwen van verschillende leeftijdsgroepen. Uit de resultaten blijkt dat het vaccin tegen HPV een grote impact heeft op de ontwikkeling van kankers.

Wat is HPV?

HPV of het humaan papillomavirus is een veelvoorkomende virale infectie bij mensen die seksueel actief zijn. Er bestaan meer dan 150 types van. Een klein aantal types kan op lange termijn kanker zoals baarmoederhalskanker, maar ook ano-genitale kanker of hoofd- en nekkanker, veroorzaken.

Bij meisjes die op 12 of 13-jarige leeftijd werden ingeënt, is de impact het grootst. Daar komen 87 procent minder baarmoederhalskankers en 97 procent minder afwijkende uitstrijkjes voor. Bij meisjes die tussen 14 en 16 jaar werden ingeënt, concludeerden de onderzoekers 62 procent minder baarmoederhalskankers en 75 procent minder afwijkende uitstrijkjes. En in de leeftijdsgroep die werd gevaccineerd tussen 16 en 18 jaar was er een vermindering van 34 procent van het aantal baarmoederhalskankers en 39 procent van het aantal afwijkende uitstrijkjes. 

Dat het vaccin vooral werkt bij jonge meisjes, die nog niet seksueel actief zijn, heeft een logische verklaring. "Vanaf een bepaalde leeftijd kom je sowieso in contact met HPV. Hoe vroeger je je laat vaccineren, hoe beter het immuunsysteem al kan reageren op het vaccin", legt vaccinoloog Alex Vorsters van de Universiteit Antwerpen uit. 

Zeer bemoedigende resultaten

Het is niet de eerste keer dat een studie de impact van het vaccin tegen HPV aantoont, maar volgens Vorsters zijn het dit keer wel zeer bemoedigende resultaten. Baarmoederhalskanker is namelijk de vierde meest voorkomende kanker bij vrouwen en wordt bijna altijd veroorzaakt door HPV.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft ernaar om met de hulp van het vaccin baarmoederhalskanker volledig uit te roeien.  "Dat is moeilijk, maar we kunnen het zo sterk terugdringen dat het bijna niet meer voorkomt", zegt Vorsters daarover.

Meer dan 100 landen gebruiken het vaccin al. In ons land kunnen meisjes (en jongens) uit het eerste middelbaar zich gratis laten vaccineren tegen HPV. 

Meest gelezen