Radio 2

Tessenderlo Chemie wil plannen voor nieuwe gascentrale bijsturen en opnieuw indienen

Het chemiebedrijf Tessenderlo Chemie wil zijn plannen voor een nieuwe gascentrale nog niet opgeven. Het bedrijf wil de plannen aanpassen en opnieuw indienen. 

De overheid subsidieert projecten die de elektriciteitsbevoorrading moeten garanderen na de sluiting van de kerncentrales. Afgelopen weekend maakte stroomnetbeheerder Elia de resultaten bekend van de eerste veiling van subsidies. Er werden veertig projecten geselecteerd, waaronder twee projecten voor gascentrales in Vilvoorde en Awirs.    

We blijven de nood zien aan hoogtechnologische, stuurbare capaciteit in de energietransitie

Tessenderlo Chemie viel bij die veiling uit de boot met zijn plannen voor een nieuwe gascentrale. Maar de chemiegroep zegt dat het zijn plannen zal bijsturen en opnieuw zal indienen. "Tessenderlo Group blijft de evolutie van de elektriciteitsmarkt in België van nabij opvolgen", benadrukt het bedrijf. "Op basis van de bestaande beschikbare productiecapaciteit en de verwachte evolutie van de elektriciteitsvraag in België, blijft de groep de nood zien aan hoogtechnologische, stuurbare capaciteit in de energietransitie."

Het plan om een gascentrale van 900 megawatt te bouwen in Tessenderlo kreeg ook al geen vergunning van bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) maar het bedrijf kan nog in beroep gaan tegen die beslissing.    

Meest gelezen