Videospeler inladen...

BEKIJK: Verenigde Staten beginnen met vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar

In de Verenigde Staten worden vanaf vandaag ook kinderen van 5 tot 11 jaar gevaccineerd. De VS is het eerste land dat zo'n algemene vaccinatiecampagne opzet voor zo jonge kinderen. De Amerikaanse regering maakte vandaag ook bekend dat alle werknemers van bedrijven met meer dan 100 werknemers zich tegen 4 januari moeten laten vaccineren.

Na de volwassenen en de tieners worden in de Verenigde Staten vanaf vandaag ook kinderen van 5 tot 11 jaar gevaccineerd. De vaccinatie is niet verplicht, het is aan de ouders om te kiezen of ze hun kind(eren) laten vaccineren.

De kinderen krijgen een aangepaste dosis van het Pfizer-vaccin, ongeveer een derde van de hoeveelheid die volwassenen krijgen. Ook zij zullen twee keer geprikt worden, met een periode van 3 weken tussen de twee inentingen.

28 miljoen Amerikaanse kinderen tussen 5 en 11 komen in aanmerking om gevaccineerd te worden. Bekijk hier hoe de eerste dag verliep:

Videospeler inladen...

Vandaag maakte de Amerikaanse regering ook bekend dat alle werknemers van bedrijven met meer dan 100 werknemers zich tegen 4 januari moeten laten vaccineren. De Amerikaanse president Joe Biden had de maatregel in september al aangekondigd, nu ligt ook de datum vast.

Wie zich tegen 4 januari niet laat vaccineren, moet zich vanaf dan wekelijks laten testen en mag alleen met een mondmasker op het werk verschijnen. Bedrijven die niet toezien op de nieuwe maatregel, kunnen hoge boetes krijgen. Veel bedrijven waren echter zelf vragende partij. Ze wilden hun werknemers zelf verplichten, maar durfden niet uit vrees voor allerlei rechtszaken. Nu verschaft de federale overheid hen een juridisch kader.

Een extra stimulans voor de werknemers om zich te laten vaccineren, is dat wie dat niet doet, zelf de wekelijkse test zal moeten betalen. In totaal gaat het om 84 miljoen werknemers, al is niet helemaal duidelijk hoeveel onder hen intussen al gevaccineerd zijn. Wel is het zo dat op dit moment nog maar 58 procent van de Amerikanen gevaccineerd is. Deze maatregel moet dat percentage dus opkrikken.

Beluister het gesprek met VS-correspondent Björn Soenens in "De wereld vandaag" over de verplichte vaccinatie bij werknemers van grote bedrijven:

Meest gelezen