Bigstock

Vanaf 2023 wordt renovatie verplicht bij aankoop energieverslindende woning, hoe begin je daar aan?

De Vlaamse regering wil dat wie een energieverslindende woning koopt of verhuurt, die woning energiezuiniger maakt. Meer bepaald moeten de slechtste EPC-scores van E of F teruggebracht worden naar een betere score van tenminste D. Maar wat houden die EPC-scores in en hoe worden ze berekend?

Wat is een EPC-score?

De EPC-score (energiescore) vind je op je energieprestatiecertificaat. Het is een getal dat  aangeeft hoeveel je energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er nodig is om je woning te verwarmen en dus hoe lager je energiefactuur. 

Wat is een energielabel?

De energiescores zijn ondergebracht in energie labels van A+ (heel energiezuinig) tot F (heel energieverslindend).

Hoe wordt de EPC-score berekend?

De EPC-score wordt berekend op basis van verschillende elementen, legt Eline D’hooge, coördinator bij OVED, het Overlegplatform voor Energiedeskundigen, uit.

Ten eerste kijkt de energiedeskundige naar de schil van het gebouw. Is het dak , de vloer en de muur al geïsoleerd? En wat met de ramen, deuren en poorten? Houden zij voldoende de warmte binnen?   

Ten tweede wordt gekeken welke systemen je gebruikt om je huis en je water te verwarmen. Maar ook koeltechnieken en ventilatie worden mee opgenomen in de berekening.

De energiescore zal sowieso erg verschillen naargelang het gaat om een appartement of een rijhuis, die meer ingesloten zijn, dan wel een half open bebouwing of een vrijstaande woning die meer blote gevels heeft en dus meer energieverlies.

Ook het bouwjaar van je huis, de gebruikte bouwmaterialen en de oppervlakte worden mee opgenomen in de berekening. 

Bereken hier je EPC-score

Met de tool "Test uw EPC" kan je snel inschatten wat het EPC-label van je woning is en uw label vergelijken met andere woningen. Doe de test hier.

Hoe kun je je EPC-score verbeteren?

De Vlaamse regering wil dus af van de slechte E en F-scores en wil dat woningen minstens EPC-label D halen. Maar hoe begin je daaraan?

"Het beste is met de isolatie van het dak te beginnen", zegt Eline D’hooge, "dat heeft het meeste impact op de energiescore. En daarna de isolatie van muren en vloer. En als je dat hebt gedaan, kun je ook gaan kijken naar systemen om duurzaam te verwarmen op lage temperatuur. Vloerverwarming is hier het best, maar het zal niet altijd mogelijk zijn om de vloer op te breken, dus hier zal moeten worden gezocht naar tussenoplossingen."

Werken op elkaar afstemmen

"In elk geval is het belangrijk om het totale plaatje te bekijken", zegt Eline D’hooge. "Want het zou jammer zijn als je eerst je dak isoleert en dan, als je aan de muren begint, moet vaststellen dat door de dikke muurisolatie het dak niet meer voldoende oversteekt."

Om te voorkomen dat je je op die manier vastrijdt, raadt D’hooghe aan om je te laten ondersteunen door een architect, een energie-adviseur en een deskundige aannemer. "Zo komt je niet voor vervelende verrassingen te staan."

Maar soms als het huis echt in heel slechte staat is, is het beter om het meteen af te breken. Maar dan moet je ook veel materiaal weggooien dat misschien wel nog bruikbaar is. "En hier zit je dan in de tweestrijd tussen het energiezuinig verhaal en het hergebruik van materiaal. Dat is ook een grote uitdaging voor de toekomst om die twee met elkaar te rijmen", zegt D’hooghe. 

Tussenstap op weg naar een label A

"In elk geval is deze beslissing van de Vlaamse regering om minstens naar een label D te gaan maar een tussenstap", zegt Eline D’hooge, "want nu al is bepaald dat we tegen 2050 naar de beste energiescore moeten, een label A."

In het energieprestatiecertificaat staan trouwens ook adviezen welke maatregelen je best neemt om daar te geraken. 

Hoeveel kost zo’n energetische renovatie?

Goedkoop is het niet. Je bent al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Maar ook hier hangt de kostprijs af van veel elementen: zoals gaat het om een rijhuis of een vrijstaande woning? En welke werken zijn al gebeurd?

In elk geval zullen er premies en/of renteloze leningen moeten komen om het ook voor wie het minder breed heeft, financieel haalbaar te maken. Maar uiteindelijk zal niet alleen je energiefactuur minder duur uitvallen, je zult ook winnen aan comfort, verzekert Eline D’hooge. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen