Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt: "Overdrachtssnelheid corona in Europa zeer zorgwekkend"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de hoge coronacijfers in Europa. Als het op deze manier blijft voortgaan, kunnen er tussen nu en februari in Europa en Centraal-Azië nog eens een half miljoen mensen extra sterven als gevolg van het coronavirus, waarschuwt de WHO. 

"De huidige overdrachtssnelheid in de 53 landen van Europa is erg zorgwekkend", zei Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de WHO,  tijdens een online persmoment. Volgens hem bereikt het aantal nieuwe besmettingen recordhoogtes als gevolg van het feit dat de deltavariant besmettelijker is. 

WHO maakt zich grote zorgen over de toestand in Europa

Videospeler inladen...

Volgens de WHO zijn het aantal ziekenhuisopnames in Europa als gevolg van corona in de voorbije week meer dan verdubbeld. De organisatie ziet een mogelijke verklaring hiervoor in het feit dat er nog altijd te weinig mensen gevaccineerd zijn en dat tegelijkertijd in veel landen de coronamaatregelen meer en meer losgelaten zijn. 

Wij zijn opnieuw het epicentrum.

Hans Kluge

"Wij zijn opnieuw het epicentrum", zei Kluge nog. "Als het op deze manier verdergaat, dan kunnen er tussen nu en 1 februari in Europa en Centraal-Azië mogelijk nog eens 500.000 mensen extra sterven als gevolg van het coronavirus." 

Europa en Centraal-Azië zijn op dit moment verantwoordelijk voor bijna 60% van het totale aantal vastgestelde besmettingen wereldwijd.

Toch zijn er intussen meer middelen om de epidemie te bestrijden. De WHO roept dan ook op om mondmaskers massaal te blijven gebruiken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Betrouwbare projecties tonen aan dat als we erin slagen een gebruiksgraad van 95% te bereiken in Europa en in Centraal-Azië, dan kunnen we 188.000 levens redden van die 500.000 die mogelijk op het spel staan tussen nu en februari 2022", aldus Kluge.  

Ook het belang van vaccinatie kan volgens de WHO niet voldoende benadrukt worden. Vooral in Centraal- en Oost-Europa ligt de vaccinatiegraad volgens de WHO nog te laag. 

In ons land liggen op dit moment 343 patiënten op intensieve zorg, het hoogste aantal sinds begin juni. Tussen 25 en 31 oktober raakten dagelijks gemiddeld 7.758 mensen besmet met het virus, een stijging met 36 procent in vergelijking met de voorgaande periode.

Videospeler inladen...

Meest gelezen