Vader Frank Boon (links) met zonen Karel en Jos

Brouwerij Boon geeft fakkel door van vader op zonen bij de voorstelling van een nieuw bier

Brouwerij Boon in Lembeek stelt een nieuw bier voor ter gelegenheid van de generatiewissel van vader op zonen. De brouwerij is vooral bekend om zijn kriek en geuze. Het nieuwe speciaalbier met de naam 'Apogee' is een eenmalige oplage en ligt vanaf volgende week bij de drankenhandelaren. 

Zonen Jos en Karel nemen het werk van vader Frank over, die er een carrière heeft opzitten als lambiekbrouwer. Om de overdracht te vieren, maakten ze een speciale blend, 'Apogee', met lambiekbier uit de oudste en de nieuwste foeder, dat is een groot houten vat, waarin bier gelagerd wordt. “De brouwerij die mijn vader 45 jaar geleden gesticht heeft, gaat over naar een tweede generatie. Naar mijn broer Karel en naar mij”, vertelt Jos Boon. “En om dat te vieren hebben we speciaal een geuze gemaakt die de naam 'Apogee' meekreeg. 'Apogee' betekent hoogtepunt, en dat symboliseert de unieke carrière van mijn vader, maar ook de verderzetting van zijn levenswerk.”

We zijn hier opgegroeid. Het is deel van ons leven en van wie we zijn.

Jos en Karel Boon

De overdracht naar Jos en Karel is al enkele jaren aan de gang, want alle taken binnen een brouwerij geef je niet zomaar door. Daarbij komt nog dat ze van kinds af aan rondlopen op de brouwerij. “We zijn hier opgegroeid. Het is deel van ons leven en van wie we zijn”, vertellen Jos en Karel Boon. “We hielpen al van jongs af aan mee in de brouwerij. Er was altijd wel wat te doen of te zien. En regelmatig gingen we met onze papa andere brouwerijen bezoeken. We zijn er dus echt in opgegroeid.”

“Het is voor elke ondernemer fijn dat er iemand in de familie is die de zaak wil verder zetten”, voegt vader Frank er aan toe. “Want het is een onderneming die er niet zo maar in één keer staat. Ik ben 46 jaar bezig en dan is het fijn dat het niet verloren gaat.”

Bezoekerscentrum

De laatste twee jaar is er ook hard gewerkt aan een bezoekerscentrum legt Karel uit. “We hebben niet alleen een nieuwe winkel die al open is, maar ook een nieuwe bar en een proeflokaal dat eind november opent. Bedoeling is om toeristen te ontvangen die de brouwerij komen bezoeken, maar die ook hier terecht kunnen om onze bieren te proeven.”

De oude geuze 'Apogee' werd op 29 april 2019 gebotteld. Je kan hem vanaf vandaag vinden in de biershop van de brouwerij en vanaf volgende week bij de drankenhandel.

Meest gelezen