Stad Leuven

Leuvense burgemeester Ridouani spreekt van op afstand op klimaattop in Glasgow: hoe Leuven tegen 2030 haar co2-uitstoot met 80% wil verlagen

Op de klimaattop in Glasgow zal ook de burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani het woord krijgen. Hij is uitgenodigd om van op afstand, online te praten over het samenwerkingsmodel om de stad klimaatneutraal te krijgen. Ridouani is vereerd dat Leuven uitgekozen is. De stad hoopt tegen 2030 haar co2-uitstoot met 80 procent te verlagen.

“Het is een hele eer dat Leuven uitgenodigd wordt om ons verhaal te doen en een bijdrage te brengen”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven (Vooruit). Hij gaat het op de klimaattop vooral hebben over het samenwerkingsmodel van zijn stad, want steden hebben een belangrijke rol te spelen om het klimaatprobleem op te lossen, zegt hij: “We hebben door de jaren heen bewezen dat we door inwoners, onderzoekers, bedrijven en kennisinstellingen samen te brengen, we heel ambitieus kunnen samenwerken rond bijvoorbeeld het afvalbeleid, het isoleren van onze woningen en rond hernieuwbare energie. We kunnen daar samen een heel verschil maken.”

Woning isoleren

Voor dit innovatief bestuursmodel werd Leuven door Europa bekroond tot Europese Innovatiehoofstad. "Zo hebben we door de jaren heen ons mobiliteitsbeleid veranderd, en hebben we duizenden mensen geholpen hun woning beter te isoleren en op die manier hun energiefactuur te verlagen", gaat Ridouani verder. "We zijn ook veel beter georganiseerd wat betreft het circulaire; we verbruiken veel minder materiaal en gooien minder weg, en je ziet dat dat toch bijdraagt aan het verlagen van de CO2-uitstoot in onze stad. En het is net die aanpak die men internationaal zeer vernieuwend vindt en ik ben toch fier dat ik dat mag brengen op de klimaattop in Glasgow.”

Mobiliteit

Tegen 2030 wil Leuven voor 80 procent klimaatneutraal zijn door een overgang naar veel duurzamere mobiliteit: "De fiets wordt al heel veel gebruikt in Leuven en het open vervoer staat met stip bovenaan als favoriet vervoersmiddel. Die overstap is echt wel bezig en mensen zijn veel bewuster met hun energieverbruik bezig en met het afval dat ze produceren. In 2030 moet het grootste werk geleverd zijn, zodat de stap nog haalbaar wordt", besluit Ridouani.

Volgens oppositiepartij N-VA is er nog veel werk aan de winkel om de ambities van Ridouani waar te maken. "Leuven is helemaal niet goed bezig om klimaatneutraal te worden tegen 2030, er zijn weinig centrumsteden die slechter scoren. De CO2-uitstoot blijft al een tijdje hetzelfde en moet nog heel veel dalen om die 80% klimaatneutraal, te bereiken, aldus Lorin Parys van N-VA. 

Meest gelezen