Radio 2

Cafébazin Peggy in Blankenberge sluit voor de winter omdat ze het coronapaspoort niet kan bolwerken

Cafébazin Peggy Sinnaeve van het Klein Cafeetje in Blankenberge kan het coronapaspoort en alle andere coronaregels niet meer bolwerken en sluit haar deuren voor de winter: "Ik heb woensdag een man van 80 jaar aan de deur moeten zetten omdat hij de code van zijn identiteitskaart niet meer wist om een coronapas aan te vragen. Ik schaamde me heel hard". 

Peggy Sinnaeve is al jarenlang cafébazin van "het Klein Cafeetje" in Blankenberge. Maandenlang volgde ze alle coronaregels op: het afstand houden, de plexischermen, de mondmaskerplicht, het verbod om aan de toog te hangen. Maar sinds 1 november moeten cafébazen ook het coronapaspoort controleren van hun klanten en dat voor een periode van minstens 3 maanden. Die laatste maatregel is voor cafébazin Peggy de druppel. 

"Woensdag heb ik een oud mannetje van een jaar of 80 aan mijn deur moeten zetten. Hij was de pincode van zijn identiteitskaart vergeten en kan dus geen coronapas aanvragen. Zo'n dingen kan ik niet aan. Ze kunnen het wel regelen dat iedereen in ons land op 1 dag of op 1 week tijd een brief krijgt om te gaan stemmen voor de verkiezingen, maar een QR-code van het coronapaspoort opsturen naar alle mensen van leeftijd, dat gaat dan niet? Nu is het voor mij genoeg", vertelt Peggy gefrustreerd aan Radio 2 West-Vlaanderen. 

Heropening in de lente

In de winterperiode, wanneer het kouder wordt, gaat cafébazin Peggy ander werk zoeken, maar de komende weken blijft ze nog even open. "Pinten tappen, bedienen, scannen én ook vaste klanten weigeren. Onze beleidsmakers staan niet stil bij de impact van zo’n maatregel. Ik moet mij als cafébazin constant zorgen maken: "Staat die CO2-meter niet te hoog? Heb ik van die nieuwe klant de QR-code al gescand? Is het wel allemaal in orde?" Hoe kan een mens in godsnaam zo werken? Dat is toch niet meer te doen!"

In de lente, wanneer het warm genoeg is om buiten te zitten, wil Peggy haar café terug openen. "Ik wil op een normale manier kunnen heropenen zonder coronapas, want nu gaat het niet meer als zelfstandige alleen in de zaak", besluit Peggy. 

Meest gelezen