Viroloog Van Gucht schetst coronascenario's en wijst op druk op de zorg: "In realiteit minder bedden dan in theorie"

Doordat er ook in de ziekenhuizen veel medewerkers ziek zijn, zijn er in de realiteit minder ziekenhuisbedden beschikbaar dan in theorie. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht. In het slechtste geval gaat het aantal coronapatiënten op intensieve zorg tegen eind deze maand pieken op meer dan 1.000, maar als we onze nauwe contacten beperken kunnen we dat cijfer in het beste geval halveren tot de kritische drempel van 500.  Uit nieuwe data blijkt intussen dat er als gevolg van de vaccinaties minder mensen op intensieve zorg belanden dan vroeger.  

De coronacijfers blijven stijgen in alle leeftijdsgroepen. Maar ze stijgen nu duidelijk sterker in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. De opmars van het virus doet ook de ziekenhuiscijfers verder klimmen. 

De druk op de ziekenhuizen neemt dus nog altijd toe. Er liggen bijna 1.900 coronapatiënten in het ziekenhuis en 364 van hen liggen op intensieve zorg. De hoop is daar onder de drempel van 500 mensen op intensieve zorg te kunnen blijven. Als gevolg van de stijging van het aantal besmettingen is er ook meer ziekenhuispersoneel ziek, oververmoeid of besmet met corona.  

"Er zijn veel quarantaines en zorgverleners blijven dus vaker afwezig op het werk", legt Steven Van Gucht uit. "Verschillende ziekenhuizen geven aan dat ze als gevolg daarvan bedden moeten sluiten. Dat impliceert dat de reële capaciteit lager is dan wat theoretisch mogelijk is. Dat bevestigt opnieuw hoe belangrijk het is om het aantal besmettingen beter onder controle te houden." 

Het gedrag van ieder van ons wordt de komende weken belangrijker dan ooit, benadrukt Van Gucht, want de voorspellingen zijn onzeker. "In het beste geval blijven we net onder 500 mensen die op intensieve zorg belanden, in het slechtste scenario belanden er meer dan 1.000 mensen op intensieve zorg."

Op dit moment wordt de zwaarste belasting van de ziekenhuizen eind november verwacht. "Mogelijk moeten ziekenhuizen dan opnieuw schakelen naar fase 1B en 2A (waarin er extra bedden gecreëerd moeten worden). Het verschil tussen beide scenario's wordt vooral door ons gedrag bepaald en het aantal risicocontacten dat mensen onderhouden en hier zit momenteel veel onzekerheid op." 

"Vaccins beschermen zeer goed tegen opname en opname op intensieve zorg"

Tijdens het persmoment gaf coronacommissaris Pedro Facon voor de tweede keer een stand van zaken van het effect van de vaccinatie op de besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal mensen dat uiteindelijk op intensieve zorg belandt. 

Intussen is duidelijk geworden dat de vaccins zeer goed beschermen tegen een opname op intensieve zorg en dat in alle leeftijdscategorieën. "In de groep 18-64-jarigen zien we bij de gevaccineerden 14 keer minder opnames op intensieve zorg."  

"Bij de (gewone) ziekenhuisopnames in de leeftijdsgroep 18-64 zien we ook zeer sterk het effect van vaccinatie. Er zijn tot 9 keer minder hospitalisaties bij de gevaccineerden, dat zijn zeer duidelijke effecten. Er is ook een duidelijk verschil wat het aantal besmettingen betreft (2x minder kans), maar als het om ziekenhuisopnames gaat, zijn er tot 9 keer minder hospitalisaties bij gevaccineerden. Dat geeft nog eens zeer duidelijk aan wat het nut van vaccinatie is."

Meest gelezen