De Russische ambassade in Berlijn.
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Levenloos lichaam van Russische diplomaat voor ambassade in Berlijn roept heel wat vragen op

De Berlijnse politie heeft vorige maand het levenloze lichaam van een 35-jarige man aangetroffen nabij de Russische ambassade. Volgens officiële documenten gaat het om de tweede secretaris van de ambassade, maar Duitse veiligheidsdiensten vermoeden dat het om een agent van de Russische geheime dienst gaat. 

De feiten dateren van 19 oktober, maar het Duitse weekblad Der Spiegel brengt het nieuws nu pas naar buiten. Alles wijst erop dat de man een verdieping naar beneden op de stoep is gevallen. Maar hoe of waarom de Rus daar terecht is gekomen, blijft een groot vraagteken.

De kans is reëel dat die vragen nog lang onbeantwoord gaan blijven. Door de diplomatieke immuniteit van ambassadepersoneel kan het Duitse Openbaar Ministerie immers geen onderzoek starten. Het lichaam werd ondertussen al gerepatrieerd. Rusland liet echter verstaan dat zij geen autopsie zullen uitvoeren. De Russische ambassade gaf aan Der Spiegel te kennen dat ze het tragisch ongeval betreuren, maar ze er om ethische redenen niet over willen uitweiden. 

Toch doet de zaak de nodige vragen rijzen. Het Britse burgerjournalistieke netwerk Bellingcat ontdekte dat de man de zoon was van een hooggeplaatste agent van de FSB, de Russische geheime dienst. Duitse veiligheidsdiensten gaven aan dat ook zij twijfelden over de functie van de man. Volgens hen moest de titel van tweede secretaris zijn werkelijke job verhullen, namelijk agent van diezelfde FSB.  

Meest gelezen