Extra geld voor jeugdinstellingen: "We voelen dat de pandemie zijn tol eist"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt 50 miljoen euro uit voor de gemeenschapsinstellingen, zeg maar: de jeugdinstellingen. Die zullen (onder meer) 20 extra voltijdse medewerkers kunnen aanwerven.

Het extra geld heeft voor een groot stuk te maken met de coronapandemie. In een mededeling stelt Beke dat de druk op de gemeenschapsinstellingen enorm toegenomen is. Gecombineerd met de zo al hoge werkdruk en enkele "precaire" situaties met jongeren met psychische aandoeningen tijdens de voorbije maanden, zorgt dat voor een grote impact op het personeel.

Met de 50 miljoen die Beke uittrekt, zullen de instellingen de komende weken 20 extra voltijdse medewerkers kunnen aantrekken. Het is ook de bedoeling dat ze door dat geld een beter antwoord kunnen geven op de almaar moeilijkere hulpvragen. Er komt bijvoorbeeld een specifiek team voor de opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Bovendien komt er zoiets als "comfort rooms": kamers waar de jongeren zich op moeilijke momenten kunnen terugtrekken. Een aantal instellingen hebben die al, en volgens Beke hebben ze daar ook positieve ervaringen mee. 

Beke: "We planden al flinke investeringen vanaf september 2022, en we doen nu een inspanning om onze gemeenschapsinstellingen al sneller versterking te geven."

In de instellingen was de voorbije dagen wat onrust bij de vakbonden omdat de werkdruk zo hoog ligt. Zij zijn dan ook niet ontevreden met het extra geld.

Tijl Reusen van het ACV-Openbare Diensten: "De werkdruk is de laatste maanden geleidelijk gestegen binnen de gemeenschapsinstellingen. De complexiteit van de problematiek bij jongeren groeit, en dit werkt nefast op onder meer de uitstroom van deze jongeren als de toenemende agressie. Het initiatief om extra te investeren zal hopelijk de meest acute nood verhelpen."

Meest gelezen