Archiefbeeld Jongenbos
foto: Radio 2

Waardevol bos gekapt op domein familie Appeltans in Kortessem, natuurinspectie stapt naar het parket 

De natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos stelt een proces-verbaal op tegen de familie Appeltans voor het illegaal kappen van een bos in Kortessem. Dat schrijft Het Belang van Limburg. In het kasteelpark Jongenbos is anderhalve hectare waardevol bos gekapt, zonder volledige vergunning. 

De afgelopen 7 jaar kapte de familie Appeltans, die afkomstig is van Sint-Truiden, illegaal 8,9 hectare bos in Hoeselt en nu is er ook bijna 1,5 hectare bos in het kasteelpark Jongenbos in Kortessem gekapt, vertelt Het Belang van Limburg. De familie is eigenaar van het kasteelpark. Er was een vergunning om bepaalde bomen te kappen, maar niet voor de totaalkap, zegt het Agentschap Natuur en Bos. De advocaten van de familie laten weten dat de bomen op het domein verkocht zijn aan een professionele bosbouwfirma, en dat die firma een vergunning heeft aangevraagd. Ze is pas beginnen kappen op het moment dat de vergunning er was. Volgens de advocaten heeft de familie zelf dus niets met het kappen te maken. 

Kasteelpark Jongenbos

"Natuurinspectie kreeg een melding van illegale kap en stelde ter plekke vast dat de acties op het terrein niet in overeenstemming waren met de kapmachtiging", start Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos. "Er mochten wel degelijk bomen gekapt worden, populieren en enkele Amerikaanse eiken, maar de struiklaag moest intact blijven, net als de inheemse bomen. Ter plekke stelde de inspectie vast dat er een totaalkap was uitgevoerd", aldus Denaeghel.

We streven naar een duurzaam bosbeheer, maar op deze manier zetten we ecologisch de klok enkele decennia terug

Jeroen Denaeghel, Natuur en Bos

De vaststellingen werden gedaan en er wordt nu een proces-verbaal overgemaakt aan de procureur tegen de eigenaar van het domein, de familie Appeltans. De procureur beslist dan of het een strafrechtelijk dossier wordt. "Hoe dan ook wordt de eigenaar verplicht om het perceel terug heraan te leggen om het in oorspronkelijke staat te herstellen", gaat Denaeghel verder. Dat gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere, iets wat Denaeghel erg betreurt. "We streven naar een duurzaam bosbeheer, maar op deze manier zetten we ecologisch de klok enkele decennia terug." 

Kasteel van Schalkhoven

Ook in Hoeselt hebben ze genoeg van de inbreuken van de familie Appeltans. "Doorheen de jaren is er zoveel ontbossing gebeurd zonder compensatie", zucht Bert Vertessen (N-VA), schepen van Landbouw in Hoeselt. "Verschillende meidoornhagen werden verdreven, bermen van meer dan een kilometer werden verwijderd, er werd zelfs een beek 400 meter verlegd... allemaal illegaal natuurlijk"; aldus Vertessen.  

We willen dat de natuur terugkeert naar de gemeente

Bert Vertessen, schepen van Landbouw Hoeselt

Het natuurbeeld is vertekend, wat niet enkel impact heeft op de natuurwaarde, maar ook nadelig is voor het toerisme. Het zou gaan om een waardeverlies van 155.000 euro voor de gemeente volgens Vertessen. Iets wat ze liever niet in geld terug willen. "De familie heeft duidelijk geen moeite met boetes betalen, maar al dat geld verandert niets aan ons beeld in het dorp. We willen dat de natuur terugkeert naar de gemeente." 

De gemeente heeft alle inbreuken van de afgelopen 7 jaar gebundeld en gaat dit dossier indienen bij de procureur. "De burgemeester van Kortessem wil zich eventueel aansluiten bij onze klacht", aldus Vertessen. "8,9 hectare in Hoeselt plus 1,5 hectare in Kortessem, dat kan al tellen. Daar willen wij nu een compensatiemaatregel voor."

Meest gelezen