Zakkia Khattabi is zaterdag met de trein naar Glasgow vertrokken.
James Arthur Photography

Minister van Klimaat Khattabi: "Kloof die Vlaanderen laat vallen onoverbrugbaar voor Brussel en Wallonië"

De Vlaamse klimaatplannen om tegen 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten maken het voor België onmogelijk om de door Europa vooropgestelde doelstelling van 47 procent reductie te halen. Dat zegt federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi in "Terzake". "De kloof die Vlaanderen laat vallen is onoverbrugbaar door Brussel en Wallonië. Als we emissierechten zullen moeten betalen, zullen we moeten onderhandelen over de verdeling van de factuur."

De federale minister van Klimaat Zakia Khattabi slaat en zalft in haar reactie op de Vlaamse klimaatplannen. Gisteren kondigde de Vlaamse regering aan dat Vlaanderen zich engageert om tegen 2030 veertig procent minder CO2 uit te stoten tegenover 2005, terwijl Europa 47 procent oplegt.

"Ik erken een verhoging van de ambitie van de Vlaamse regering, maar het engagement om 40 procent minder CO2 uit te stoten is een te kleine stap vooruit", aldus Khattabi in "Terzake".

"De kloof die Vlaanderen laat vallen is onoverbrugbaar door Brussel en Wallonië", zegt Zakia Khattabi in "Terzake":

Videospeler inladen...

Khattabi wijst erop dat in de Vlaamse voorstellen, zoals de invoering van het verplichten van emissievrije auto's vanaf 2029, eigenlijk federale maatregelen zijn.

"Het halen van de Europese doelstelling van een reductie van 47 procent van de uitstoot zal niet eenvoudig zijn, omdat de Vlaamse doelstelling zo ver van die doelstelling ligt. De kloof die Vlaanderen laat vallen is onoverbrugbaar voor Brussel en Wallonië, die hebben aangegeven dat ze tot dicht bij de Europese doelstelling gaan. Dat komt omdat zestig procent van de emissies in Vlaanderen zit."

Als België de Europese norm niet haalt, zal ons land emissierechten moeten betalen. "Vlaanderen drijft België de facto naar het betalen van emissierechten. Over die factuur zal de federale overheid moeten onderhandelen met de gewesten." 

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet gisteren in "Terzake" al verstaan dat Vlaanderen "doet wat het moet doen". "De Europese Unie vraagt aan België een reductie van 47 procent, maar dat is nog niet afgeklopt. Wij hebben vanuit Vlaanderen gezegd dat we gaan verscherpen (van 35 naar 40 procent). Plezant is dat niet. Maar met deze maatregelen hebben we een evenwichtig pakket."

Meest gelezen