Archieffoto
Persruimte Stad Gent

Gent verplicht mondmaskers tijdens het Lichtfestival: "Kleine moeite om het veiliger te laten verlopen"

Wie naar het Lichtfestival in Gent gaat kijken, mag zijn mondmasker niet vergeten. Want de stad heeft nu beslist het mondmasker daar te verplichten, ook al vindt het festival plaats in open lucht. Gent had al eerder coronamaatregelen genomen: zo werd het parcours extra lang gemaakt met eenrichtingsverkeer en zijn drank- en eetkraampjes verboden. 

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 november vindt de vijfde editie van het Lichtfestival plaats in Gent. En dat is voor het eerst met een reeks maatregelen, gezien de stijgende coronacijfers. Het is misschien jammer voor de selfies, maar de mondmaskers zijn verplicht op het parcours. Volgens schepen van Evenementen Annelies Storms staat de veiligheid voorop. "Selfies met of zonder mondmaskers, dat maakt niet uit. Ik denk dat het belangrijker is dat mensen veilig kunnen deelnemen aan het festival, dan die ene goeie selfie zonder masker."

Het festival vindt plaats in openlucht zonder Covid Safe Ticket, maar op het parcours is een mondmasker dus wel verplicht. Daarnaast werden al eerdere maatregelen genomen om voldoende afstand tussen de deelnemers te creëren. Zo heeft het parcours geen vast begin- of eindpunt en geen drank- of eetstanden waar bezoekers samentroepen. Het parcours is ook langer dan tijdens de voorbije edities, om de bezoekers meer te spreiden. En iedereen volgt één richting. 

Kleine moeite, grote controle

Door de coronasituatie wordt er extra ingezet op crowd control en crowd management. Wanneer het te druk wordt aan een lichtkunstwerk, kan er tijdelijk beslist worden om dit kunstwerk even uit te schakelen. Ook de toegangswegen tot de stad worden voortdurend in het oog gehouden. Schepen Storms hoopt dat de maatregelen dan ook gerespecteerd zullen worden. "Het is maar een kleine moeite, je beschermt er niet alleen jezelf mee, maar ook de omstaanders."

Meest gelezen