Het station: nu ook een plek om boeken te ruilen

In 42 treinstations heeft de NMBS boekenruilkasten geplaatst. Ontworpen door studenten en gemaakt met oude treinelementen in een maatwerkbedrijf. Je kan er gratis een boek nemen of eentje in achterlaten.

Onder het motto “Leven in het station” heeft de NMBS in 42 treinstations een boekenruilkast neergezet. Een kleine straatbibliotheek waar iedereen gratis boeken kan achterlaten en ontlenen. Op die manier krijgt iedereen makkelijker toegang tot cultuur.

De kasten staan verspreid over het land, onder meer in Gent Sint-Pieters, Oostende, Antwerpen-Centraal, Mechelen, Vilvoorde, Brussel-Zuid, Tubeke, Moeskroen of Luik-Guillemins.

"Met deze boekenruilkasten in de stations worden de reizigers uitgenodigd een boek te lenen, het op hun gemak te lezen tijdens een of meer treinreizen, en het dan in een andere boekenkast achter te laten, bijvoorbeeld in het station waar ze naartoe zijn gereisd. Ze kunnen er ook hun eigen boeken achterlaten om ze te delen met andere reizigers", zegt de NMBS. 

Om de kasten te bedenken schreef de NMBS een wedstrijd uit. Het winnende ontwerp kwam van een team van derdejaarsleerlingen van de richting "industriële vormgeving" van de school Saint-Luc in Luik. Voor de kasten zijn oude treinelementen hergebruikt; ze zijn gemaakt in een maatwerkbedrijf. Ze worden beheerd samen met de lokale bibliotheken en vrijwilligers.

Meest gelezen