Screenshot van een filmpje dat Zhang online zette toen ze nog op vrije voeten was.

"Hongerstaking van Chinese journaliste die veroordeeld werd voor coronaverslaggeving dreigt fataal af te lopen"

Een Chinese burgerjournaliste loopt het risico te sterven als de overheid haar niet snel vrijlaat. Dat zeggen haar familie en verschillende organisaties. Nadat ze verslag had uitgebracht over het begin van de coronapandemie in Wuhan, werd Zhang Zhan veroordeeld tot 4 jaar cel. Uit protest tegen dat vonnis begon ze een hongerstaking. 

In februari 2020 trok Zhang Zhan naar Wuhan, het toenmalige epicentrum van de pandemie, om verslag uit te brengen over wat er gaande was in de stad. Zhan nam er video’s op waarin ze de aanpak van de Chinese autoriteiten openlijk in vraag stelde. Op haar sociale media verschenen er onder meer berichten over arrestaties van onafhankelijke reporters die met hetzelfde idee naar Wuhan waren afgereisd. Dat ontging de regering niet en in mei werd de burgerjournaliste opgepakt. 

In afwachting van haar proces begon Zhang in juni 2020 een hongerstaking. Autoriteiten verplichtten haar te eten. Ze werd vastgebonden en moest hand- en voetboeien dragen, zodat ze noodzakelijke voedingsstoffen zeker zou binnenkrijgen. Toch verscheen de fel verzwakte journaliste in een rolstoel op het proces in december. De rechter legde haar een gevangenisstraf van 4 jaar op. De redenen: “ruzie zoeken en problemen uitlokken.”

In de gevangenis zette ze haar hongerstaking verder, maar dat gaat ten koste van haar gezondheid. Volgens ngo Verslaggevers Zonder Grenzen kan Zhang niet meer zelfstandig wandelen. Met een Twitteroproep wil ze de zaak nog eens onder de aandacht brengen. Op dit moment heeft het er volgens hem alle schijn van dat Zhan de winter niet zal overleven: 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprong mee op de zaak en roept de Chinese overheid op om Zhang meteen en onvoorwaardelijk vrij te laten. “Zhang Zhan mocht in de eerste plaats al niet opgesloten worden, maar nu blijkt dat haar leven aan een zijden draadje hangt. De overheid moet haar nu vrijlaten zodat haar hongerstaking stopt en ze de noodzakelijke medische verzorging kan krijgen. Als ze in de cel sterft, kleeft haar bloed aan de handen van de regering”, zo klonk het in een statement

Meest gelezen