Illegale vogelvangers betrapt in de Kempen: "Vinken worden verkocht aan volièrehouders, spreeuwen worden doodgeknepen"

In Kasterlee en Westerlo zijn twee vogelvangers betrapt. Ze vingen in totaal zo'n 80 vogels in de natuur. Het zijn vooral vinken die gevangen en verkocht worden. “Elke vogel die je vangt in Vlaanderen is illegaal. De vogels worden gevangen om op de zwarte markt voor enkele tientallen euro’s te verkopen aan volièrehouders”, vertelt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. 

Het illegaal vangen en verkopen van vogels blijft een probleem in Vlaanderen. In de maand oktober werden er in totaal over heel Vlaanderen meer dan 600 zangvogels in beslag genomen. Vaak gaat het om vogels die zaden eten omdat je die makkelijker kan voederen en dus in een kooi kan houden, vertelt Jeroen Denaeghel van Natuur en Bos. “Al onze inheemse vogels zijn beschermd. Je moet ze in de natuur laten rondvliegen en mag ze dus niet vangen. Maar er zijn nog altijd mensen die vangkooien of netten plaatsen om tijdens de trek, wanneer er heel veel migratie is van vogels, vogels te vangen.”

Spreeuwen worden door sommige mensen gezien als een delicatesse, daarom worden ze doodgeknepen 

Jeroen Denaeghel, Natuur en Bos

Vogels die populair zijn om te vangen en verkopen zijn vooral vinkachtige: putters, barmsijzen, vinken, sijsjes, goudvinken en appelvinken. “Op de zwarte markt verkopen die nog steeds heel goed. Elke vogel is tientallen euro’s waard en worden vooral verkocht aan volièrehouders. Daar is nog steeds een markt voor.” Ook spreeuwen worden vaak illegaal gevangen en verkocht. “Spreeuwen worden door sommige mensen gezien als een delicatesse. De spreeuwen worden dan direct na het vangen doodgeknepen. Daar hebben we gelukkig maar één geval van gehad in oktober. We hopen dat deze gebruiken dus aan het uitsterven zijn”, aldus Denaeghel. 

Ringfraude

Ook is er spraken van ringfraude. “Wanneer een vogel in gevangenschap is geboren en je kan dat aantonen, dan mag je de vogel houden. Dan moet het kuiken wel direct na de geboorte geringd worden. Zo is het legaal om die vogel in een volière te houden. Maar daar wordt ook in gefraudeerd. Vogelvangers gaan pootringen manipuleren en rond de pootjes van vrije, wilde vogels hangen. Zo kunnen ze bij een controle van natuurinspectie niet bestraft worden”, vertelt Denaeghel. 

Al de in beslag genomen vogels werden onmiddellijk vrijgelaten ofwel eerst naar een vogelopvangcentrum gebracht waar ze op krachten kunnen komen. De vogelvangers mogen zich aan stevige boetes verwachten. 

Meest gelezen