Zwin Natuur Park

Jonge ooievaar van Zwin Natuur Park, die als eerste de Sahara overstak, is overleden

Murshid, de eerste ooievaar die een maand geleden nog maar de Sahara is overgestoken, is nu in Afrika overleden. Dat heeft het Zwin Natuur Park kunnen achterhalen aan de hand van de zender van de ooievaar. Murshid was amper 6 maanden oud en had in totaal al 6.000 kilometer afgelegd. Dat was uitzonderlijk veel voor zo'n jonge ooievaar. 

Murshid werd in het voorjaar 2021 geboren in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Hij werd toen geringd en ook gezenderd voor het grote zenderproject, dat in 2019 startte. Zo kon Zwin Natuur Park hem overal volgen. Murshid stak begin oktober de Sahara over en dat was een primeur. Hij was de eerste ooievaar met een zender die zo ver was gevlogen. Dat is zeer uitzonderlijk, want de Sahara is een gevaarlijk gebied voor trekvogels door de extreme weersomstandigheden. De meeste ooievaars van het Zwin Natuur Park overwinteren tegenwoordig in Spanje en Portugal of in Noord-Marokko.  

Murshid is gestorven in Mali, aan de grens met Burkina Faso. Hij had meer dan 6.000 kilometer gevlogen om daar te overwinteren. Hij verbleef al een hele tijd in de Sahel, een savanneachtig gebied ten zuiden van de Sahara. Maar op de zender van Murshid bleef het al een hele tijd stil.   

Doodsoorzaak achterhalen wordt moeilijk

"Wat de oorzaak is van zijn dood, is nog onbekend", zegt directeur van het Zwin Natuur Park, Ina De Wasch. "We zullen nog proberen om te achterhalen wat er exact is gebeurd. Maar dat zal niet makkelijk zijn, want dan moeten we een contactpersoon vinden in Mali, die Murshid kan zoeken. We zullen doen wat we kunnen." 

Bij de vorige ooievaars, die een zender hadden en overleden, gebeurde dit telkens door elektrocutie. Maar het kan ook zijn dat Murshid overleden is aan voedseltekort of door extreme weersomstandigheden. Want jonge vogels zijn heel onervaren en kwetsbaar. Slechts een minderheid van de ooievaarsjongen wordt zelf oud genoeg om voor het nageslacht te zorgen. "We vinden het erg jammer dat Murshid overleden is. Zijn overwintering in Sahel, in Afrika kon erg interessant geweest zijn om uiteindelijk deze vogelsoort nog verder te beschermen", besluit directeur De Wasch. 

Van de 12 ooievaarsjongen, die de afgelopen 3 jaar een zender kregen van het Natuur Park Zwin, zijn er nog 5 in leven. 

Meest gelezen