Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zweedse activiste Greta Thunberg: "Klimaattop in Glasgow is een mislukking en een reclamestunt"

In de Schotse stad Glasgow hebben duizenden, vooral jonge, klimaatbetogers hun ongenoegen uitgesproken over de Klimaattop die daar nu aan de gang is. De bekende Zweedse activiste Greta Thunberg hield een korte, maar wel vlijmscherpe toespraak.

De Klimaattop mag dan nog volop bezig zijn, voor Greta Thunberg "is het duidelijk dat de top een mislukking en een public relationsstunt is". Op een betoging waar duizenden mensen aanwezig waren - en ook andere activisten aan het woord kwamen - was Thunberg even kort als krachtig.

De conferentie is een hoogtepunt van "business as usual" en blabla

Greta Thunberg
Videospeler inladen...

Thunberg werd enthousiast toegejuicht door de aanwezigen toen ze haar bekende uitspraak "blablabla" herhaalde als het ging over de beloften van de vele politieke en economische leiders die in Glasgow toespraken houden en onderhandelen. "Onze leiders tonen ons de weg niet, ziehier hoe leiderschap eruit ziet. De geschiedenis zal streng over hen oordelen", vervolgde Thunberg. 

Sommigen luisteren naar ons, maar de meeste wereldleiders zijn hier voor de show 

De 15-jarige Mia Williamson tijdens de betoging in Glasgow

Thunberg stond niet alleen met haar analyse, want eerdere sprekers hekelden ook de "hypocrisie" en "valse beloften" die ze steeds opnieuw van politici en toplui uit de zakenwereld horen. Jongeren die wel op de conferentie aanwezig zijn, klagen erover dat ze nooit of zelden betrokken worden in vergaderingen waar afspraken worden gemaakt.

Zaterdag trekt een grote klimaatbetoging door Glasgow. Onze reporter Stijn Vercruysse is ter plaatse. "Er worden 50.000 tot 100.000 betogers verwacht".

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen