Personeel Antwerpse en Waaslandhaven krijgt tips "om niet in drugsmilieu te belanden"

Medewerkers van de Antwerpse haven en de Waaslandhaven krijgen van de overkoepelende werkgeversorganisatie CEPA een brochure over hoe ze moeten omgaan met drugs. In de brochure staat onder meer wat ze kunnen doen als ze verdachte activiteiten zien gebeuren of als ze zelf in contact komen met het drugsmilieu. "Het gebeurt dat drugscriminelen onze mensen contacteren en dat is iets waar we hen op willen voorbereiden", zegt CEPA-directeur Yann Pauwels. 

In de brochure kan het havenpersoneel algemene informatie terugvinden over drugscriminaliteit. Verder worden er ook verschillende tips en procedures uitgewerkt over hoe medewerkers moeten omgaan met het drugsmilieu, mochten ze daar op een bepaalde manier mee in contact komen. 

"Drugshandel blijft een aandachtspunt in onze havens. Zolang drugs gebruikt worden, zal die logistieke keten blijven bestaan en blijven de havens daar jammer genoeg bij betrokken. Daarom willen we onze werknemers sensibiliseren", legt Pauwels uit. "We proberen uit te leggen wat de valkuilen zijn, waarop je moet letten en wat je moet doen als je een verdachte lading of verdacht gedrag opmerkt."

We willen duidelijk maken wat je moet doen om te vermijden dat je meestapt in de criminele wereld

Yann Pauwels, directeur CEPA

Volgens CEPA gebeurt het ook af en toe dat drugscriminelen de havenmedewekers contacteren. Daarop wil de organisatie hen goed voorbereiden. "We willen vooral duidelijk maken wat je dan precies moet doen om te vermijden dat je meestapt in dat verhaal. Want eenmaal je in die criminele wereld stapt, is er jammer genoeg geen weg terug. En dat eindigt altijd slecht", weet Pauwels. 

CEPA organiseert ook opleidingen waarin telkens aandacht is voor de drugsproblematiek. De brochures worden zowel aan nieuwe als vaste havenarbeiders uitgedeeld. Havenmedewerkers kunnen verdachte situaties op de kaai, op kantoor of daarbuiten altijd melden op het anoniem meldpunt voor drugscriminaliteit: www.onzehavendrugsvrij.be.

Meest gelezen