"No Nut November" is hot op sociale media, maar wat doet een maand niet masturberen met je lichaam? 

Van “Maai Mei Niet", de actie waarbij je een maand je gras niet mag maaien, of "Dagen Zonder Vlees", waarbij je 40 dagen vegetarisch moet eten, heb je misschien al gehoord. Maar doet “No Nut November” bij jou een belletje rinkelen? Op sociale media zien we het veel voorbijkomen, maar wat doet een maand niet masturberen met je lichaam? Wij vroegen het aan seksuologe Sybille Vanweehaeghe. 

We beginnen bij het begin, want hoe vaak masturbeert een man of vrouw eigenlijk gemiddeld? “Het eerste wat ik u al kan zeggen, is dat er over niets meer gelogen wordt dan over zoiets. Iemand die heel vaak masturbeert, gaat dat niet snel toegeven, en andere mensen zijn dan weer beschaamd omdat ze niet weten wat masturberen is", valt seksuologe Sybille Vanweehaeghe met de deur in huis. 

“Het is moeilijk om er een cijfer op te plakken omdat er geen exact onderzoek over bestaat. Het is ook afhankelijk van de leeftijd waarop je gaat kijken en van het geslacht van de persoon”, weet Vanweehaeghe. “Ik zou zeggen dat het in de pubertijd dagelijks gebeurt, zowel bij jongens als bij meisjes. Meisjes beginnen er vaak wel iets later mee omdat de clitoris toch wat meer weggestopt is en het ingewikkelder is om te ontdekken hoe je die best stimuleert. Jongens ontdekken masturbatie heel gemakkelijk spelenderwijs en kijken ook al vrij vroeg naar porno.”

© Syda Productions - creative.belgaimage.be

“Vroeger was er een grotere kloof tussen het aantal mannen en vrouwen dat masturbeert, maar ik geloof dat dat nu niet meer is. Op het gebied van seksuele opvoeding, openheid en bijvoorbeeld televisieprogramma’s is er veel veranderd waardoor ook jonge vrouwen vlug weten dat seks en masturbatie leuk is”, vult Vanweehaeghe aan. 

Van algemeen geluksgevoel tot het verminderen van menstruatiepijnen

Dat masturbatie leuk kan zijn, is trouwens niet het enige voordeel. Vanweehaeghe kan een hele lijst aan positieve effecten opnoemen. “Masturberen helpt om stress te verminderen en ontspant zowel lichaam als geest. Het gelukshormoon oxytocine komt vrij waardoor je je beter voelt. Daarnaast komen ook endorfines vrij en die hebben een verdovend effect waardoor bijvoorbeeld de menstruatiepijn bij vrouwen minder erg kan zijn."

"Je leert bovendien je lichaam beter kennen en je hebt meer energie. En wat misschien ook nog interessant is: het kan zelfs prostaatkanker tegengaan. Mannen met een probleem aan de prostaat wordt aangeraden om, eens de behandeling achter de rug is, regelmatig een zaadlozing te hebben. En of dat nu via masturbatie of seks met een partner gebeurt, maakt niet uit.”

Bij mannen kan masturbatie zelfs prostaatkanker tegengaan

“Alleen als er overdaad is”, antwoordt Vanweehaeghe als we vragen of er ook nadelen aan verbonden zijn. “Als je echt een seksverslaving hebt en voortdurend masturbeert, dan is onthouding goed om die gewoontes om te buigen.” Er bestonden vroeger wel eens misverstanden over de nadelige gevolgen van masturbatie. “Er werd bijvoorbeeld gezegd dat masturbatie ervoor kan zorgen dat je blind of onvruchtbaar wordt of dat mannen geen zaad meer zouden overhouden, maar dat is allemaal nonsens.”

"No Nut November"

Volgens Vanweehaeghe zijn er dus niet direct redenen om te stoppen met masturbatie zolang je er niet mee overdrijft. Toch merken we op sociale media dat verschillende mannen de uitdaging aangaan om een maand niet te masturberen, tijdens “No Nut November”. Maar welk effect heeft dat op je lichaam en geest? “Ook hier is geen concreet onderzoek naar gedaan”, geeft Vanweehaeghe toe. “Maar het is bijvoorbeeld niet dat zaadcellen zich zullen opstapelen. Er zijn ook mannen die nooit masturberen en daar is ook niets aan de hand.”

“Het enige nadeel kan natuurlijk zijn dat je je stress minder goed kan verliezen. Denk bijvoorbeeld aan studenten die tijdens een zware examenperiode vaker masturberen om de spanning weg te werken. Stoppen kan dus een impact hebben op je welbevinden, maar dat is bij iedere gedragsverandering omdat je nieuwe methoden moet vinden om je weer gelukkiger te voelen”, besluit Vanweehaeghe. 

Meest gelezen