Personeel Bpost in Oostende gaat maandag terug aan het werk na 3 dagen staken
Het postpersoneel in de John Cordierlaan in Zandvoorde gaat maandag terug aan de slag. De directie belooft in een nieuw akkoord extra verlof, extra personeel en herbekijkt de bedelingsrondes. Zaterdag worden er wel nog geen kranten verdeeld.
Sinds woensdag wordt er in de regio Oostende geen post meer bedeeld. Zowel de klassieke brievenpost als de pakjes en de kranten laten op zich wachten. De pakjes werden de voorbije dagen wel gedeeltelijk geleverd door zelfstandigen. In totaal hadden 180 werknemers het werk neergelegd door de te hoge werkdruk. “In totaal zijn er 15 vacatures, die niet ingevuld geraken”, vertelt Patrick Waumans van de liberale vakbond VSOA.
“Het is gewoon de realiteit dat er in Vlaanderen nog moeilijk personeel te vinden is. Maar de coronacrisis heeft er ook voor gezorgd dat de werkdruk verhoogd is.” Werknemers met kinderen moeten geregeld in quarantaine. En die diensten vallen niet zomaar weg maar moeten door het resterend postpersoneel worden opgevangen. “Daarbovenop krijgen we nu ook nog eens een reorganisatie van de rondes, waarmee de staking eigenlijk allemaal begon”, vult Waumans aan.
Extra dag verlof
Sinds deze middag is er een akkoord waardoor het personeel maandag terug aan het werk gaat. “De directie belooft op korte termijn de rondes te herbekijken, zodat de werklast vermindert”, vult Bruno Delvaux van de socialistische vakbond ACOD aan. “En zolang het personeelstekort niet is opgelost, ontvangt iedereen per gewerkte dag een extra uur verlof.” Dat komt neer op één dag per 8 dagen, die gewerkt worden. Dat verlof kunnen de werknemers ook opsparen tot september 2022.
Maandag terug aan het werk
Zaterdag zullen de inwoners van Oostende en omstreken nog geen krant in de bus krijgen. Maar vanaf maandag gaat het personeel terug aan de slag en wordt ook de hoop achterstallige brieven, kranten en pakjes geleverd.
Dat het voor Bpost in de toekomst moeilijk zal zijn om voldoende personeel aan te trekken, beseft ook Waumans. “Er zit niets anders op dan een beter statuut en een betere verloning te voorzien om ook in de toekomst over voldoende personeel te kunnen beschikken”, eindigt Waumans.