AFP or licensors

Recordaantal migranten en vluchtelingen steekt Kanaal over naar Engeland

Eergisteren staken op één dag tijd 853 migranten en vluchtelingen het Kanaal over naar Engeland. Dat is een nieuw dagrecord. Het vorige dagrecord dateert van augustus, toen werden 827 mensen onderschept. Dit jaar bereikten al ruim 21.000 migranten en vluchtelingen Engeland. Maar deze week alleen al verdronken ook minstens twee mensen.

Het was een drukke week op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Tussen maandagnacht en woensdagnacht werden meer dan 1.000 migranten en vluchtelingen onderschept voor de Franse kust. Woensdag alleen al telde de Britse overheid 853 mensen die wel de overkant haalden. Veelal in kleine bootjes, die vaak onderweg in moeilijkheden raken op de drukke en verraderlijke waterweg met erg veranderlijke weersomstandigheden. 

En het was ook een erg dodelijke week. Voor de Franse kust werd woensdag een bewusteloze man uit het water gehaald, later werd hij doodverklaard. Een andere man viel van een bootje in zee en is nooit teruggevonden. Ook op een strand ten westen van Calais spoelde een lichaam aan, vlakbij vond de politie een bootje vol water en twee onderkoelde overlevenden. 

Dodelijk sporenlopen

Gisteravond reed een trein in het Franse Calais een Eritreese vluchteling dood, een andere Eritreeër raakte zwaargewond. Nog twee anderen kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Ze maakten deel uit van een groepje migranten en vluchtelingen die in het donker over de sporen liepen, terwijl de regen met bakken uit de lucht viel.

AFP or licensors

"Er is een nieuwe toestroom van vluchtelingen", zei een burgemeester van een dorp bij Duinkerke op de Franse televisie. "Er vallen meer en meer doden", stelt hij vast, ook bij vuurgevechten tussen mensensmokkelaars.

Het aantal migranten en vluchtelingen dat met kleine bootjes naar Engeland probeert over te steken, neemt elk jaar toe. Dit jaar konden al 21.000 mensen de Engelse kust bereiken, bijna drie keer zoveel als vorig jaar. Toen waren het er 8.800. Nog eens bijna 6.000 mensen kwamen in het water terecht en moesten gered worden. De toename veroorzaakt spanningen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britten doen de Fransen te weinig om de oversteken te verhinderen.

Meest gelezen