Ilse Van de Mierop, curator
Radio 2

Sabena legde 20 jaar geleden de boeken neer: "Tot nog toe 1 miljard euro gerecupereerd"

Zondag is het precies 20 jaar geleden dat Sabena na bijna 80 jaar de boeken neerlegde. Curatoren zijn nog altijd druk in de weer om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de schuldeisers. Ze hebben hun kantoor in een loods vlak bij de luchthaven van Zaventem. Daar verkopen ze ook tal van voorwerpen uit het ooit glorierijke verleden van Sabena. Na 20 jaar is al 1 miljard euro gerecupereerd voor de schuldeisers.

“Welkom in de loods van Sabena, thans in faillissement. Het laatste gebouw dat Sabena nog betrekt op de luchthaven”, zegt curator Ilse Van de Mierop. “Vroeger stonden hier airbussen die door technici van Sabena onderhouden werden. De deur kan helemaal open. Vliegtuigen werden hier binnengereden en de staart bleef buiten staan.” De loods heeft nu een andere invulling gekregen en wordt nu gebruikt door de curatoren. “We zijn nog een beperkte kernploeg die ons helpt met de afwikkeling van het faillissement.” In de loods staan ook nog veel kasten met dossiers: “Hier worden archieven bewaard. Al deze blauwe dossiers zijn de personeelsdossiers van de laatste 40 jaar. We houden die bij omdat er nog altijd wekelijks mensen zijn die één of ander attest nodig hebben.”

Beluister de reportage of lees verder onder het audiofragment:

Memorabilia

Op de rechtermuur zijn nog een aantal memorabilia die nog doen terugdenken aan het succes van toen: “Dat zijn grote letters die licht geven, die op één van de gebouwen stonden die Sabena huurde van Brussels Airport”, vertelt Van de Mierop. “En op een bepaald moment werd ons gevraagd om die letters weg te nemen, maar we konden het niet over ons hart krijgen om die te vernietigen, dus hebben we ze hier als decoratie ondergebracht.” (tekst gaat verder onder de foto)

Ook een grote mooie tafel met de letter "S" in, staat er nog te pronken: “Aan deze tafel vergaderde de raad van bestuur van Sabena. We hebben die gehouden. Ze was eigenlijk verkocht, maar de koper heeft niet betaald en dus zijn we de tafel terug gaan halen.” 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Eigen publiciteitsdienst

Van de loods gaat het door naar de shop waar er op tafels nog affiches liggen: “Sabena had haar eigen publiciteitsdienst die zelf affiches ontwierp. En zelfs de nodige schilders in dienst had om die te schilderen. We hebben nu een selectie gemaakt van de mooiste affiches en dat nu gecommercialiseerd. We verkopen die vandaag nog altijd in de shop.” Sommige posters waren zo populair, dat ze moesten herdrukt worden. “Die posters worden dan gekocht door mensen die memorabilia van Sabena nog altijd verzamelen. Maar er zijn daarnaast ook professionele kopers die hier materiaal komen aankopen om in hun souvenirshops te verkopen. We hebben dat nu al 20 jaar gedaan en tot op vandaag heeft die shop al 675.000 euro opgebracht voor de schuldeisers.”

1 miljard euro gerecupereerd

Toen Sabena failliet ging, was er ook nog een gigantische stock aan jassen: “We verkopen die jassen nog altijd", gaat Van de Mierop verder. "Maar er is ook nog het inflight-materiaal, het materiaal dat aan de passagiers op het vliegtuig werd aangeboden zoals spelden, juwelen, horloges en kousen. Met alle realisaties zitten we vandaag aan 1 miljard euro die we gerecupereerd hebben ten voordele van de schuldeisers.”

Zelf ook interesse om memorabilia van Sabena te kopen? Kijk gerust op de webshop.

Meest gelezen