Thuisbatterijen verkopen als zoete broodjes door hoge elektriciteitsprijs en afgeschafte terugdraaiende teller

Dit jaar zijn al ruim 30 keer meer thuisbatterijen geïnstalleerd dan tijdens heel vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) die VRT NWS opvroeg. De hoge elektriciteitsprijs maakt de installatie van zo'n batterij interessanter. Ook de afschaffing van de terugdraaiende teller heeft heel wat eigenaars van zonnepanelen overtuigd. Al betekent dat niet dat zo'n batterij voor iedereen een rendabele investering is.

Wie de stroom van z’n zonnepanelen niet (helemaal) verbruikt, plaatst die meestal op het elektriciteitsnet, maar sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller is dat niet meer zo interessant. Met een thuisbatterij kun je die stroom ook opslaan om later wel zelf te gebruiken.

Deze video legt uit hoe het werkt:

Videospeler inladen...

Belangrijke kanttekening: Een thuisbatterij is een grote investering en is niet voor iedereen rendabel. Wil je nagaan of een thuisbatterij voor jouw specifieke situatie een interessante keuze is? Op deze website kun je dat berekenen.

Een thuisbatterij kost je -plaatsing en btw inbegrepen- minstens 5.000 euro. Voor de krachtigere modellen loopt dat al snel op tot 10.000 euro. Om die investering toch wat aan te moedigen, voorziet de Vlaamse overheid met Europese steun een premie voor de aanschaf ervan. En met succes, want dit jaar zijn al ruim 11.000 thuisbatterijen geïnstalleerd. Het gaat om cijfers van begin november.

Ter vergelijking: in heel 2020 zijn 337 thuisbatterijen geïnstalleerd. Dit jaar zijn dat er dus al ruim 30 keer meer. Voor een groot deel van die thuisbatterijen wordt ook een premie aangevraagd. Het gaat om zowat 7.000 aangevraagde premies. Ook dat is een grote toename.

Die forse stijging heeft onder meer te maken met de hoge elektriciteitsprijs. Voor veel eigenaars van zonnepanelen was een thuisbatterij tot voor kort een minder interessante investering, maar door de stijgende prijzen proberen veel mensen te vermijden dat ze veel stroom van het net verbruiken.

Tegelijk worden de thuisbatterijen ook zeer actief verkocht. Wie zich laat informeren om zonnepanelen te plaatsen, krijgt vaak een pakket aangeboden met daar ook meteen een thuisbatterij bij. Die lagere drempel speelt zeker ook een rol bij de toename.

En dan is er natuurlijk ook nog de eerder vernoemde afschaffing van de terugdraaiende teller. Veel getroffenen zijn sinds de afschaffing op zoek naar een andere manier om hun zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. En komen zo vaak bij een thuisbatterij terecht.

Al schuilt hier ook wel het gevaar dat zeker wie veel zonnepanelen heeft een te grote thuisbatterij aanschaft: een te dure batterij die pas na lange tijd of in extreme gevallen zelfs nooit rendabel zal worden. Je goed informeren op voorhand is dus zeker de boodschap.

Premie dooft uit

Ook de premie zelf veroorzaakt een tijdelijke rush. De Vlaamse premie wordt namelijk afgebouwd. Nog tot het einde van dit jaar bedraagt die maximaal 2.550 euro. Vanaf januari volgend jaar daalt dat maximumbedrag tot 1.725 euro.

De gemiddelde premie die nu wordt aangevraagd bedraagt 2.100 euro. Aanzienlijk meer dan de maximumpremie die vanaf volgend jaar nog mogelijk is. Ook de jaren daarna zal dat bedrag dalen tot de premie uiteindelijk tegen 2025 uitdooft.

De procedure om zo’n premie aan te vragen is overigens eenvoudiger geworden en wat bijgestuurd. Tot voor kort moest netbeheerder Fluvius de aanmelding van de thuisbatterij verwerken voor het einde van het jaar, omdat je anders in het (lagere) premiesysteem van volgend jaar terechtkwam.

Dat is bijgestuurd. Het volstaat voortaan om de installateur van de thuisbatterij een verklaring op eer te laten invullen om de premie aan te vragen. De premieaanvraagmodule op de website van het VEKA gaat daarvoor tegen 9 november aangepast worden.

Je moet wel voor het einde van het jaar een digitale meter geïnstalleerd hebben. Als je zeker wil zijn dat dat nog kan gebeuren, moet je die nog vóór 15 november aanvragen.

Het risico bestaat anders dat Fluvius de digitale meter niet meer op tijd kan plaatsen, waardoor je pas in 2022 de premie voor de thuisbatterij kunt aanvragen. In 2022 bedraagt de premie maximaal 1.725 euro incl. BTW, terwijl dat dit jaar nog maximaal 2.550 euro is. 

Meer informatie over de premie en hoe je die aanvraagt, vind je op deze website: https://www.energiesparen.be/thuisbatterij

“Ik wil voor mijn energie niet meer afhankelijk zijn van de goodwill van de energieleveranciers”, zegt Jan Maes in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen