Tongerse veearts fileert landbouwmaatregel Vlaams Klimaatplan: "Enkel met voeding haal je doelstelling niet"

In het klimaatplan dat de Vlaamse regering heeft afgeklopt, staat dat de methaanuitstoot in de landbouw tegen 2030 met 30 procent moet dalen. Dat moet gebeuren met aangepast veevoeder voor koeien, waardoor de dieren via hun mest en scheten minder methaan uitstoten. Wouter Matthijs, veearts uit Tongeren, is kritisch voor dat plan en noemt het onvoldoende.

Wouter Matthijs is dierenarts in een groepspraktijk in de Tongerse deelgemeente Widooie en doet ook aan rantsoenberekeningen voor boeren met melkkoeien. Door te bepalen hoeveel van welke grondstof er in veevoeder moet, probeert Matthijs zo het melk geven te optimaliseren.

Koeien, maar ook ander vee, stoten via scheten en boeren veel methaan uit. "Dat het om veel methaan gaat, hebben verschillende onderzoeken al uitgewezen", legt Matthijs uit. "Voor de exacte uitstoot van de hele veestapel zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen, dat is allemaal nog heel theoretisch. Er wordt geschat dat één koe jaarlijks 100 kilo methaan uitstoot."

De Vlaamse regering wil inzetten op ander veevoeder, dat ervoor zou zorgen dat koeien minder methaan uitstoten. "Vaak wordt dan gekeken naar gist of producten als bierdras. Ook door bepaalde voedingsmiddelen meer in dat voeder te steken en anderen te verminderen, ontwikkelt de koe minder methaan. Zulke voeding zou even voedzaam moeten zijn, maar het hele verhaal is allemaal nogal theoretisch", vindt de veearts. "De praktijk zal iets anders kunnen uitwijzen."

Beluister hier de uitleg van veearts Wouter Matthijs:

Dit is een slag in het gezicht van veel veehouders

De veearts gelooft niet dat enkel voeding aanpassen ervoor zal zorgen dat Vlaanderen haar doelstelling - 30 procent minder methaanuitstoot tegen 2030 - zal halen. "Als puntje bij paaltje komt, zal de veestapel gewoon verkleind worden. Veehouders zullen hieronder lijden."

De veearts kan zich alvast niet vinden in het klimaatplan. "Dit zorgt voor heel wat gedoe in een sector die al zwaar onder druk staat", stelt Matthijs. "Het gaat niet goed met de boerenstiel, en boeren krijgen amper appreciatie. Eigenlijk is dit een slag in het gezicht van veel veehouders, terwijl het grootste deel van deze plannen gebaseerd is op theoretische veronderstellingen."

Volgens minister van Landbouw Hilde Crevits is een drastische verkleining van de veestapel nu niet aan de orde. Dat zei ze in "De ochtend" op Radio 1. "Dan moeten we alleen maar meer vlees invoeren en dat is zeker niet ecologischer." Later dit jaar komen er wel nog onderhandelingen om het teveel aan stikstof in Vlaanderen op te lossen. "Als we de veestapel moeten verkleinen, moeten we dat doen met begeleidende maatregelen, met ondersteuning en begeleiding. Het mag niet tot totale armoede leiden bij de boeren."

"We missen dat de veestapel niet wordt afgebouwd", zegt ook Tycho Van Hauwaert van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen