Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Mogelijk extra prik voor wie AstraZeneca of Johnson & Johnson kreeg"

Wie ingeënt is met een coronavaccin van AstraZeneca of Johnson & Johnson zal mogelijk een extra boosterprik kunnen krijgen. Dat heeft vaccinoloog Pierre Van Damme vanavond gezegd in Terzake. Er zijn al langer aanwijzingen dat die twee vaccins minder goed en minder lang beschermen tegen het coronavirus, en dus wordt ook in ons land overwogen om een herhalingsdosis te geven. 

Momenteel kunnen in ons land alle 65-plussers, bewoners van woonzorgcentra, mensen met een verlaagde immuniteit en het zorgpersoneel al een herhalingsvaccin krijgen tegen het coronavirus. Mogelijk komt daar binnenkort nog een extra groep mensen bij.

"We krijgen veel berichten binnen van mensen jonger dan 65 die gevaccineerd zijn met AstraZeneca en Johnson & Johnson en die een herhalingsprik willen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).

"Dat dossier ligt momenteel op tafel van de Hoge Gezondheidsraad. Tegen half november willen we een beslissing nemen, die dan naar de taskforce vaccinatie gaat. De ministers van Volksgezondheid moeten dan de uiteindelijke knoop doorhakken."

"Intussen weten we dat een herhalingsprik met Pfizer of Moderna veilig en doeltreffend is", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme in "Terzake":

Videospeler inladen...

Internationaal zijn experts bezorgd over de werkzaamheid van de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson die minder goed beschermen tegen COVID-19 dan de vaccins van Pfizer en Moderna (die op een andere manier werken, red.). De bescherming lijkt ook sneller af te nemen.

En dus overwegen heel wat landen zeker voor die groep van mensen een extra prik. In Duitsland kunnen mensen die Johnson & Johnson kregen al een boosterprik met Pfizer of Moderna krijgen. 

Ook in ons land wordt enkel nog gevaccineerd met Pfizer of Moderna. "Intussen weten we dat een herhalingsvaccin met Pfizer of Moderna veilig en doeltreffend is voor mensen die al zijn ingeënt met AstraZeneca of Johnson & Johnson", zegt Van Damme. "Een aantal maanden geleden wisten we dat nog niet. We zijn nu nog alle wetenschappelijke data aan het bekijken voor we met een definitief advies komen."

Meest gelezen