Weinig wijn gemaakt dit jaar, Frankrijk levert laagste volume sinds 1957

Er is dit jaar erg weinig wijn geproduceerd. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw OIV. De drie Europese wijnlanden bij uitstek, Italië, Spanje en Frankrijk, kregen te maken met ongunstige weersomstandigheden.

De wereldwijde wijnproductie zou naar schatting uitkomen rond 250 miljoen hectoliter. Dat komt in de buurt van de historische lage productie van 2017. Tegenover vorig jaar, toen de wijnboeren al minder afleverden dan gemiddeld, zou er een daling met 4 procent zijn.

In Frankrijk was er vrieskou in april, gevolgd door veel neerslag in de zomer. Ook van de schimmel meeldauw bleven de Franse wijnbouwers niet gespaard. Gevolg: 27 procent minder Franse wijn dan in 2020 en het laagste volume sinds 1957.

Frankrijk, vorig jaar nog nummer twee in de rangschikking van grootste wijnlanden ter wereld, zou zelfs voor het eerst sinds 2013 ingehaald worden door Spanje. Italië voert de lijst aan. De Europese top drie is goed voor 45 procent van de wereldproductie. 

Vooral in het zuidelijk halfrond ging het wel erg goed voor de wijnbouwers. Daar zou de productie dit jaar afklokken op een recordniveau van 59 miljoen hectoliter, een toename met 19 procent. Chili en Australië zouden dit jaar zelfs ongeveer 30 procent meer afleveren.

Meest gelezen