Actievoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeren Wetstraat in Brussel

Vanmiddag hebben enkele honderden activisten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion actiegevoerd in de Wetstraat in Brussel. Ze gingen op straat liggen uit protest tegen het huidige klimaatbeleid. De actie veroorzaakte heel wat verkeershinder en er werden meer dan 200 mensen administratief aangehouden door de politie.

Om 12 uur stopten klimaatbetogers van Extinction Rebellion met een grote aanhangwagen midden op de Wetstraat. Tientallen andere actievoerders legden zich tegelijk midden op de rijweg, met een wit laken over zich heen. De betoging was niet toegelaten. De politie was massaal aanwezig en pakte in totaal 238 actievoerders op. 

 Extinction Rebellion vindt dat ze alleen met burgerlijke ongehoorzaamheid nog gehoord worden. De activisten hekelen enkele "desastreuze" beleidskeuzes van de Belgische regeringen, die "de ecologische crisis verergeren". Daarbij richt de klimaatbeweging onder meer de pijlen op de nieuwe gascentrales van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). "Engie zal subsidie krijgen voor twee megagascentrales, voor 15 jaar. Zo stroomt meer dan 1 miljard belastinggeld naar extra CO2-uitstoot."

Ook onder meer de komst van de e-commercegigant Alibaba naar de luchthaven van Luik en de nieuwe Ineos-fabriek in de haven van Antwerpen zijn volgens de klimaatbeweging foute keuzes.

De politie raapte de betogers één voor één van de straat, maar de Wetstraat bleef geruime tijd helemaal geblokkeerd. De Jubelparktunnel werd afgesloten en de politie riep op om de Europese wijk en de omgeving van de Wetstraat te vermijden. Intussen is de actie voorbij en is het verkeer weer op gang gekomen. 

Bekijk hier ruwe beelden van de actie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen