Afghaanse baby die door ouders op luchthaven van Kaboel aan Amerikaanse militair werd doorgegeven al 3 maanden vermist

Een Afghaanse baby die midden augustus in de chaos op de luchthaven van Kaboel door zijn ouders aan een Amerikaanse militair is doorgegeven, is al 3 maanden vermist. De ouders zijn intussen samen met hun andere kinderen naar de VS geëvacueerd, maar hebben nog steeds geen idee waar hun zoontje is. "Ik leef al maanden in een waas."

De beelden van toen gingen de wereld rond: op 19 augustus stonden duizenden Afghanen net als op andere dagen aan het veiligheidshek rond de luchthaven van Kaboel te dringen om de luchthaven binnen te mogen en geëvacueerd te worden, na de machtsovername door de taliban. In die chaos gaven verschillende ouders hun baby of jonge kind door aan Amerikaanse militairen aan de andere kant van het hek.

Zo ook Mirza Ali en zijn vrouw. Uit vrees dat hun toen 2 maanden oude zoontje Sohail verpletterd zou worden in de menigte, stak de vader hem in de lucht en gaf hem door aan een Amerikaanse militair. Mirza Ali en zijn vrouw Suraya hadden verwacht dat ze hun baby kort daarna zouden terugkrijgen, aangezien ze op slechts 5 meter van de ingang stonden.

Maar de luchthaven binnen raken duurde langer dan verwacht en toen ze uiteindelijk binnen waren, konden ze hun baby nergens meer vinden. Aan elke militair die hij tegenkwam, vroeg Mirza Ali om hulp. Er werd hem gezegd dat de baby mogelijk naar een speciale plek voor kinderen was gebracht, omdat de rest van de luchthaven te gevaarlijk was. Maar ook daar vonden ze hem niet.

Bekijk: midden augustus gaven verschillende ouders hun baby of jonge kind door aan militairen aan de andere kant van het hek rond de luchthaven van Kaboel, om te voorkomen dat ze gewond zouden raken in de menigte.

Videospeler inladen...

Mirza Ali, Suraya en hun vier andere kinderen zijn intussen in de Verenigde Staten. Ze werden eerst naar Qatar gebracht, daarna naar Duitsland en ten slotte naar de VS geëvacueerd. Het gezin verblijft nu in een militair kamp in Texas, waar ze wachten op hun definitieve woonplaats in de VS.

Vermoedelijk is ook hun baby geëvacueerd naar de VS, maar 3 maanden later weten de ouders nog altijd niet waar hij is. De Amerikaanse regering laat weten dat ze er alles aan doet om de baby terug te vinden. Er is ook een internationaal opsporingsbericht de wereld in gestuurd.

In een interview aan het Britse persagentschap Reuters vertelt Mirza Ali dat hij de voorbije maanden in een waas heeft geleefd. "Iedereen belooft dat ze hun best zullen doen, maar het zijn enkel maar beloftes." De vermissing weegt vanzelfsprekend op het gezin. Suraya zegt dat ze het grootste deel van de tijd huilt en haar andere kinderen radeloos zijn. "Al wat ik doe, is denken aan mijn kind."

Op sociale media ging destijds een filmpje viraal van een andere baby die over het hek aan militairen werd doorgegeven. (Zie artikel: "Kinderen in Kaboel: triest beeld van baby die in chaos over prikkeldraad van luchthaven gehesen wordt, gaat wereld rond") Dat meisje werd dezelfde dag nog herenigd met haar ouders.

Meest gelezen